Hlavní obsah

Ruský hokejový car: Putin je můj prezident, ale nechceme válku, ať je tu zase mír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Philadelphia

Na tohle prohlášení se čekalo. Ruský hokejový car Alexandr Ovečkin se už také vyjádřil k otázce válečného vpádu na Ukrajinu. "Hlavní, co nechceme, je válka," říkal, už zabalený ve washingtonské mikině po tréninku na ledě Philadelphie, kde ho čeká další utkání v dresu Capitals.

Foto: twitter:@TSNHockey

Vladimir Putin (vlevo) a Alexandr Ovečkin na společné fotce.

Článek

„Doufám, že bude brzy konec. Mám ruské i ukrajinské kamarády. Přeju si brzký závěr a ať znovu nastane mír," říkal reportérům zámořských médií po tréninku svého celku před duelem s Flyers.

„Jsem Rus, ale samozřejmě si přeju, aby byl mír v obou zemích," pokračoval ve svých odpovědích, které byly ale podobné, ať už se reportéři snažili dostat z šestatřicetiletého forvarda hlubší výpovědi, což se jim ale nakonec nepodařilo.

„Je to můj prezident, ale jak říkám, nejsem politik, jsem sportovec. Je to těžká situace pro obě strany," dále hovořil šutér Washingtonu, u kterého ale bylo patrně, že se zdržuje agresivnějších komentářů.

Sám ví, že ze Spojených států nemůže situaci ve východní Evropě nikterak ovlivnit.

„Tady s tím neuděláme nic, mám rodinu v Rusku, jsou to nehezké okamžiky, strach, všichni doufáme, že to bude za chvíli za námi.

„Samozřejmě, nechci vidět nikoho trpět, nechci vidět mrtvé lidi. Doufám, že za chvíli budeme žít v bezpečném světě," pokračoval a trpělivě odpovídal na otázky, stále však v podobném duchu.

Připojil také přání, které vyslovila většina ruských sportovců. „Prosím, nechceme válku, chceme žít v míru."

Snad se mu to brzy splní.

Reklama