Hlavní obsah

Tatar: Lidi nadávají, slovenský tým ale z hráčů NHL nepostavíme

Toronto

Jen sedm slovenských útočníků zasáhlo do hry v minulé sezóně NHL, Tomáš Tatar z nich byl zdaleka nejproduktivnější. Mezi svými vrstevníky je ale pětadvacetiletý hokejista spíš výjimkou. „Vlastní tým už z hráčů NHL bohužel nepostavíme,“ řekl šikovný technický hráč, který je na Světovém poháru součástí mužstva Evropy.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Útočník z Výběru Evropy Tomáš Tatar (vpředu) a americký útočník T.J. Oshie během zápasu Světového poháru.

Článek

Hned na úvod společný tým Evropy šokoval Američany, čekal jste, že je něco podobného možné?

Ta skupina není lehká pro Česko ani pro nás, je to boj. My se pořád snažíme ukrást každý bod, co jde. Neměli jsme velké oči, bereme to tak, že jsou tu silnější země než my, jdeme velmi skromně, ale zároveň jdeme bojovat a každý reprezentovat tu svou zemi.

Je těžké hledat motivaci v týmu, který je složen z hokejistů osmi států?

Určitě nám pomohl přípravný zápas se Švédy (6:2). První dvě utkání proti Severní Americe do 23 let jsme měli docela problémy, bylo tam víc faktorů. Jsem rád, že jsme to nějak stmelili. Jakmile začne zápas, chcete jako sportovec vyhrát, parta v kabině je velmi dobrá, ‚chalani' jsou úplně super, máme tam hodně zábavy a já osobně mám z toho radost.

Proč si taky stěžovat, když hrajete v prvním útoku se slovinskou hvězdou Anže Kopitarem...

Co se týká typologie, tak v Detroitu jsou taky skvělí hráči, beru to tak, že je to možná trochu jiný hokejista, se kterým bych normálně nenastoupil. S Anžem jsme si na ledě docela sedli.

Jaké máte na tým Evropy ohlasy ze Slovenska?

Fanoušci to berou tak i tak, někteří nadávají, ale lidi si musí uvědomit, že to není naše rozhodnutí. Musíme to respektovat, bohužel nemáme v NHL tolik hráčů, abychom postavili vlastní národní tým, takže se řídíme pravidly NHL. Každý na sobě máme vlajku země, odkud pocházíme, takže aspoň tímto způsobem chceme reprezentovat Slovensko.

Štve vás to hodně, že počty slovenských hokejistů v NHL o tolik klesly?

Mrzí mě to. Bohužel je formát turnaje založen na pravdivém faktu, že už ty hokejisty tady nemáme. NHL chce prezentovat ty nejlepší hráče. A když poskládáte slovenský tým, tak je to tak možná půl na půl NHL a zbytek světa a možná ani to ne. Možná by tam byla většina hráčů z Evropy.

Kvůli Světovému poháru jste musel upravit přípravu, abyste sezónu odstartoval o měsíc dřív, je to velký nezvyk?

Ať si kdo chce, co chce, říká, tak Světový pohár každému hráči přípravu proměnil. Já taky začal dřív na ledě, dělal jsem trochu jiná cvičení, protože to tempo Světového poháru je něco jako malé play off NHL.

Jak dopadne zápas Česko - Výběr Evropy v Torontu?
Vyhrají Češi v základní hrací době
50 %
Zvítězí Češi v prodloužení nebo nájezdech
4,1 %
V základní hrací době vyhraje Výběr Evropy
39,2 %
Výběr Evropy zvítězí v nájezdech nebo prodloužení
6,7 %
Celkem hlasovalo 10413 čtenářů.

Reklama

Související témata: