Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Junioři zklamali ve střelbě, v tom je špička před námi. Proč Červenka nedostal Zlatou hokejku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme za sebou světový šampionát dvacítek a asi všichni pochopili, že hokej v srpnu – a to i v Kanadě – nikoho netáhne a zajímá skutečně jen málo lidí. Není to prostě hokejový termín a budeme rádi, když se vrátíme zpátky k tomu, že se bude hrát na Vánoce, což je přesně ten čas, který je pro juniorské mistrovství ideální. Takže za mě je pozitivem, že si všichni teď uvědomili, že vánoční termín je super, zatímco srpnový naopak. Co ale turnaj ukázal Čechům?

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Česká reprezentace v souboji o bronz proti Švédům na MS do 20 let

Článek

Především to, že uplynulá sezona nebyla pro tuzemský hokej tak špatná, jako byly ty předchozí. Áčko skončilo třetí, což je velký úspěch, junioři byli čtvrtí, což není na bouchání šampaňským, ale bylo patrné, že pokud tým hraje takticky, je dobře vedený a seskládají se kluci, kteří mají zájem, je semifinále hratelné. Samozřejmě s přihlédnutím na to, že chybělo Rusko.

Co nám ovšem chybí a co se v českém hokeji projevuje dlouhodobě, je mizerná střelba a zakončení. V úspěšnosti střelby jsme byli lehce nad osmi procenty, což nás zařadilo na třetí nejhorší pozici na celém šampionátu. A to je tuze žalostné číslo. V tom útok strašně zklamal. Ano, Myšák byl výjimečný, což dokazoval dřív v Litvínově i teď na šampionátu, ale jinak nám dobrá střelba chybí.

Obránci nepropadli, hráli slušně a na to, že tam ani jeden nebyl z dorazového ročníku 2002, tak je pozitivní, že mohou hrát znovu na Vánoce v Halifaxu. Ovšem jestli nezlepšíme střelbu a zakončení, tak ani tam nemáme na první tři místa. Zvlášť se to projevilo v posledním zápase se Švédy, kteří, když měli dvě velké šance, je využili a trefili. My jsme šancí měli možná víc, ale nestřílíme, ale házíme a či pliveme puk někam doprostřed brány, zatímco oni to otřou o tyč nebo dají do míst, odkud góly padají. A to je obrovský rozdíl!

Jak se zlepšit? Jedna věc je talent a střelba, což znamená, že situaci vidíte i vnímáte a dokážete ji v klidu vyřešit. Zkrátka zvednete hlavu. Jen si vzpomeňte, jak zakončoval situace Reichel či Čaloun. Ale taky se to dá naučit jako kupříkladu Roman Červenka. Na začátku kariéry to nebyl výjimečný střelec, ale střelbu poctivě trénoval a postupem času do sebe dostal. Mimochodem, je pro mě obrovské zklamání, že nevyhrál Zlatou hokejku.

Nevím, jestli si hlasující uvědomují, že byl nejlepším útočníkem mistrovství světa, vyhrál tam bodování, ale cenu pro nejlepšího českého hráče mu nedají. Kdyby to dokázal Růža či Hlinka, taky by jim ji taky nedali? Sorry, je to pro mě nepochopitelné.

Zpět k juniorům. Střelba se tedy dá naučit, ale musí se jí kluci extrémně věnovat. Zakončení je za mě jediná věc, o které si myslím, že jsme v ní na mistrovství světa dvacítek propadli. V tom, jak dokážeme s pukem naložit, když se dostaneme do střelecké příležitosti, jsme pořád ohromně za hokejovou špičkou.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články