Hlavní obsah

Čechy tady lidi moc neuznávají. Ale podívejte se na čísla! varuje kouč Kanady

Čeští hokejoví mladíci se ocitli téměř v roli bezbranné kořisti, která bude předhozena lvům. Reprezentační dvacítka se ve čtvrtfinálovém zápase (neděle od 1:00 SEČ) na juniorském MS postaví proti nadupané domácí Kanadě, která na šampionátu zatím soupeře nemilosrdně kosí. Kouč favorizovaného týmu nicméně před Čechy své svěřence varuje.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Kanaďané Dylan Cozens (22) a Jakob Pelletier (12) se radují z gólu proti Finům.

Článek

Kanada se celkem nadřela jen na výhru nad Slováky (3:1). Němce (16:2) a Švýcary (10:0) rozprášila dvouciferným skóre. Kdo čekal, že domácí tým výrazně prověří Finové, kteří v této kategorii získali tři zlata z posledních sedmi MS, šeredně se spletl.

Byť výsledek 4:1 tomu úplně nenapovídá, Kanaďané svou dominancí zejména v první a druhé třetině degradovali oceňovaný severský celek do pozice neškodného sparingpartnera.

Zdá se tedy takřka nemožné, že by celek kouče Karla Mlejnka mohl domácí tým, v jehož řadách figuruje hned 19 hráčů z prvního kola draftu NHL, jakkoliv překvapit.

„Zahráli jsme (proti Finsku) velmi dobře, ale musíme zůstat pokorní. Po zápase se Slováky se spousta lidí divila, protože ve třetí třetině to před koncem bylo jen 2:1. Ale jeden zápas neříká vše o tom, jaký jste tým," nabádal na tiskové konferenci před čtvrtfinále kouč Kanady Andre Tourigny.

„Až teď půjde o opravdové souboje. Proti Finsku sice chcete vyhrát, ale není to boj o všechno. Ten začne až teď. Pořádná práce je teprve před námi a musíme udělat vše pro to, abychom se na zápas plně soustředili," pokračoval Tourigny.

Vyzdvihl zejména překvapivou výhru českého týmu nad Ruskem 2:0, naopak vysokými porážkami Čechů od Švédů (1:7) a USA (0:7) se nechce nechat ukolébat.

„Lidé tady moc Čechy neuznávají. Přitom byli v silné skupině s USA, Švédy a Rusy. A v jejich sestavě jsou jen dva hráči, kteří jsou v mínusových číslech, ostatní jsou buď na nule nebo v plusu. A to hráli proti elitním týmům," upozornil kanadský kouč na statistiky českých hráčů, kteří si vylepšili čísla závěrečnou kanonádou proti Rakousku 7:0.

Z hráčů, kteří nastoupili v posledním duelu s Rakušany, má negativní bilanci jen Karel Klikorka (-3) a Filip Koffer (-1). V mínusových číslech zůstali i zranění Michal Gut (-2) a Jaromír Pytlík (-1) a také Michael Krutil (-3), který se vrací do sestavy po jednozápasovém disciplinárním trestu.

„Češi jsou i proti špičkovým týmům dobří při hře pět na pět. Dokázali porazit Rusy," připomněl Tourigny.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Kanaďan Connor McMichael oslavuje se spoluhráči gól v síti Švýcarska.

„Budou hrát proti nám asi podobně jako Slováci. Ale my jsme už podle mě lepším týmem, než jsme byli v zápase se Slovenskem. I když to asi platí i o nich (Češích). V pěti hrají hodně sevřeně, zblokují tuny střel," dodal na adresu čtvrtfinálového soupeře.

Jeho slova potvrdil i útočník Peyton Krebs. „Čechy nesmíme brát na lehkou váhu. Už půjde o všechno. Bude to hodně důležitý zápas," uvedl forvard v rozhovoru pro TSN.

Překvapí čeští hokejoví junioři a vyřadí na MS ve čtvrtfinále favorizovanou Kanadu?
ano
23,7 %
ne
76,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 60030 čtenářů.

Reklama

Související témata: