Hlavní obsah

Dvacítka nemá gólmanskou jedničku. O generálku se Švýcary se podělí Bednář i Málek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezvyklá situace, ale Česko nemá před startem hokejového MS do 20 let ještě určenou gólmanskou jedničku. Trenér Karel Mlejnek naznačuje, že se v Edmontonu o porci čtyř zápasů ve skupině během pěti dnů podělí v zámoří chytající Jan Bednář se vsetínským Jakubem Málkem. Omluva Nicka Malíka ze šampionátu otevřela prostor v brance právě těmto dvěma.

Foto: Twitter Acadie-Bathurst Titan

Brankář Jan Bednář v dresu Acadie-Bathurst Titan.

Článek

Kouč potvrzuje, že chce oběma gólmanům dopřát v brance třicet minut i při dnešní generálce v Red Deer proti Švýcarům. Hraje se od 17:00 h místního času, v Česku už však bude hodinu Štědrý den.

Gólmani berou svou situaci s nadhledem. „Nemyslím, že by mezi námi vládla nějaká řevnivost, i když chytat může jen jeden a nikdo z nás nechce na hokej koukat jen ze střídačky. Snad dostaneme šanci oba a kdo ji lépe chytí za pačesy, tak si řekne o další," přemítá Málek.

Foto: @vhk.vsetin , Facebook

Jakub Málek (vpravo) v kabině Vsetína převzal klobouk pro nejlepšího hráče utkání.

„Nějaké pohovory s trenérem už proběhly, ale nešlo o rozdělování roli ani případné zápasové vytížení. Za sebe si tím ani moc nezatěžuju hlavu. Prostě si počkám, na koho kouč ukáže, aby šel do branky při nedělní premiéře na šampionátu proti domácí Kanadě," tvrdí Bednář.

Karlovarský odchovanec momentálně hájí branku juniorského týmu Acadie-Bathurst Titan v QMJHL. „Za oceánem je hra rychlejší a tvrdší, daleko víc ošemetných situací kolem brány a kdykoli může přijít střela. Musel jsem trošku změnit styl chytání a už nelítat jen tak ze strany na stranu a doufat, že mě to trefí," míní Bednář draftovaný Detroitem.

Málek, po němž při výběru talentů do NHL sáhlo New Jersey, kraluje statistikám první ligy. „Pro mě je nejdůležitější nastolit si vnitřní pohodou. Troufnu si říct, že na tohle mám hlavu správně nastavenou, fakt neřeším nic kolem," míní brankář, jenž občas musí vysvětlovat, že není příbuzný s Romanem Málkem starším ani mladším. Pochází z Kroměříže a s tou slávistickou gólmanskou větví má společné jen příjmení.

Málek díky vsetínskému angažmá může těžit z velké zkušenosti se seniorským hokejem, ale pro Bednáře mluví lepší adaptace na užší kluziště i fakt, že už byl na minulém šampionátu, který se hrál rovněž v Edmontonu.

„Sice jen jako trojka, ale všechno jsem viděl naživo. Důležité je dobře se na každý zápas připravit a věřit, že můžeme uspět," líčí Bednář, jenž si z vlastní iniciativy nechal na betony, lapačku i vyrážečku zobrazit logo Českého hokeje. Pro mnoho fanoušků je stylizovaná hlava lva s korunkou kontroverzní. „Za mě ale palec nahoru, vypadá to skvěle," říká.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.