Hlavní obsah

Marian Jelínek zbavuje sportovce jejich strachů. I díky programu na Newtonu

Nechtěné myšlenky zná každý sportovec. Dotírají, když to nejmíň potřebujete. Jak se jich zbavit učí na NEWTON University mentální kouč Marian Jelínek. Míří za ním stále víc sportovců i trenérů, protože strach vám může zkazit třeba olympiádu.

Foto: Milan Jelínek

Marian Jelínek

Článek

„Na rozdíl od hromady kurzů pro kouče dostanete akademické vzdělání. Lektorský tým je sestavený tak, jak jsem považoval za nejlepší možné v České republice,“ vysvětluje Marian Jelínek, garant programu MSc. Mentální koučink ve sportu i businessu.

Program stojí na self koučinku a na práci s nechtěnými myšlenkami a strachy sportovců. K Marianovi Jelínkovi nastupují jak sportovci, tak trenéři, kteří chápou, že práce s psychickou stránkou jejich svěřenců je důležitou součástí tréninku a chtějí s ní umět pracovat. Pokud totiž nechtěné myšlenky nepodchytíte včas, mohou přerůst v úzkost, uvedl Marian Jelínek v rozhovoru pro NEWTON Today.

„Nechtěné myšlenky mají různorodou podobu. Někdy přijdou například jako myšlenky strachu, jindy třeba jako myšlenky, které nám snižují sebevědomí a s nimi by měl dotyčný umět pracovat. Pokud to neumí, je jeho subjektivní svět zaplaven emočním jedem těchto myšlenek a ten člověk se podle toho chová,“ vysvětlil v rozhovoru vyhledávaný kouč. V praxi to může vypadat takto: čeká vás důležitý závod a do hlavy se vám vloudí: hlavně to zítra nezkaz, je to tvoje první mistrovství světa, když to zkazíš, na jiné už nepojedeš. Nemůžete spát a druhý den nejste připravení na výkon.

Foto: Archiv Davida Hovorky

Psychické zdraví je úzce spjato s tím fyzickým

Davidovi Hovorkovi pomohlo studium s budoucností

Jedním ze studentů je i bývalý obránce Slávie, dvojnásobný držitel ligového titulu a účastník Ligy mistrů, David Hovorka, který pracuje nejen na sobě, ale rád by zlepšoval i podmínky pro fotbalový dorost. „Rád bych rozvíjel potenciál těch kluků. Jednak, proto, aby si přišli na to, co je baví mimo fotbal, a za druhé, aby se víc pracovalo s jejich emocemi. Je potřeba podpořit je, aby si své strachy osahali,“ vysvětluje Hovorka.

Moc dobře totiž ví, jaké to je nastupovat na hřiště s obavami. „V aktivní kariéře jsem měl strach ze zranění, nebo jsem myslel na to, co všechno se může stát, bál jsem se, že udělám chybu. Důležitá je práce sama se sebou. Díky tomu začnete brát věci s nadhledem a hru si více užívat.“ U Mariana Jelínka si cení, že zná praxi a ví přesně, kam jej směřovat. „Když jsem byl poprvé s Marianem, tak mi dokázal v určitých věcech říct „ne“. Díky tomu, že je ze sportovní praxe, mohl jsem své problémy lépe uchopit,“ popisuje svou zkušenost známý fotbalista.

Naplněnost programu si Marian Jelínek vysvětluje hladem po tomto typu vzdělání. A i podle Davida Hovorky větší důraz na péči o mentální zdraví prospěje celému českému fotbalu.

Málokdo už pochybuje o tom, že psychické zdraví je úzce spjato s tím fyzickým.

Tento článek nevyjadřuje názor redakce.