Hlavní obsah

Ochutnejte pivo Litovel Josef 11,5%, novinku inspirovanou tradicí

Pivovar Litovel přichází s novým hořkým ležákem Litovel Josef 11,5%. Pivo vzniklo na počest zakladatele pivovaru Josefa Svozila a také na počest všech jeho jmenovců. Bude dostupné na čepu ve vybraných pivnicích a restauracích v Olomouckém kraji.

Foto: Pivovar Litovel

Petr Kostelecký na svou práci nedá dopustit.

Článek

Uvařit nové pivo se rozhodli emeritní sládek Miroslav Koutek se současným sládkem Petrem Kosteleckým ve chvíli, kdy na chmelnici posuzovali kvalitu úrody a povídali si o historii litovelského pivovaru. „Byli jsme s emeritním sládkem přímo na chmelnici a vzpomněli jsme si na pana Josefa Svozila, který začal s pěstováním chmele na Hané. Domluvili jsme se, že uvaříme silně chmelený ležák s výraznou hořkostí na jeho počest," vysvětluje sládek Petr Kostelecký, co bylo inspirací k originální receptuře.

Foto: Pivovar Litovel

Nápad uvařit novinku vznikl přímo na chmelnici.

Rolník, hospodář a odborník na chmel Josef Svozil

Josef Svozil se narodil ve vesnici Senička v oblasti Hané nedaleko Olomouce. Byl rolníkem, nadšeným hospodářem a stal se také odborníkem v pěstování chmele. „V roce 1879 založil Josef Svozil první chmelnici ve své rodné Seničce. Na úrodné Hané se mu v pěstování chmelu dařilo dobře, a tak o šest let později založil další chmelnici. Tentokrát ale s drátovým vedením, takzvanou drátěnku, což byla konstrukční novinka," popisuje emeritní sládek pivovaru Miroslav Koutek. Pivo v Litovli se dodnes vaří podle tradičních postupů a z nejkvalitnějších surovin. Litovelské pivovarníky k tomu zavazuje právě historie pivovaru, neboť ho vybudovali nadšení lidé, kteří chtěli nabízet skvělé pivo.

Foto: Pivovar Litovel

Josef Svozil se narodil v roce 1847 v Seničce.

Vybroušená hořkost a vůně čerstvě načesaného chmelu

Světlý ležák Litovel Josef 11,5% má zlatavou barvu a voní po čerstvě načesaném chmelu. „Je jedinečný svou výraznou, a přitom vybroušenou hořkostí. Této harmonicky sladěné chuti jsme docílili díky dvojité dávce tršického chmele na závěr chmelovaru," vysvětluje Petr Kostelecký a dodává: „Pivo zrálo v ležáckých tancích celých 40 dní a má 32 jednotek hořkosti IBU, tedy přesně tolik let, kolik měl Josef Svozil při založení první chmelnice." Ochutnat novinku na čepu mohou milovníci zlatavého moku ve vybraných restauracích a pivnicích.

Pivovar Litovel – tradice trvající již 129 let, úcta k poctivému řemeslu, ruční práci a kvalitním surovinám. To jsou hlavní zásady, kterých se dodnes drží pracovníci, jenž byl slavnostně otevřen v roce 1893 jako ryze český vlastenecký Rolnický akciový pivovar se sladovnou v Litovli. Historie pivovaru je lemována četnými úspěchy a oceněními z mnoha výstav a gastronomických soutěží v tuzemsku a zahraničí. Portfolio tvoří piva vařená tradičními postupy na předem danou stupňovitost, otevřeným kvašením a dlouhým dozráváním v ležáckém sklepě. Zaměřuje se také na pivní speciály a nechybějí ani pivní mixy.

Tento článek nevyjadřuje názor redakce.