Hlavní obsah

Brazilcům v boji s koronavirem pomůžou fotbalové svatostánky

Brasília/Praha

Dva nejznámější fotbalové stadiony v Brazílii se promění na polní nemocnice. Vláda lidnatého jihoamerického státu nechala v minulých dnech vybudovat nemocniční zázemí a postele na stadionech Maracaná v Rio de Janeiru a Pacaembu v Sao Paulu. Na to, jakým způsobem probíhá finalizace krizových projektů, se můžete podívat ve videu níže.

Na dvou nejznámějších fotbalových stadionech v Brazílii vznikají provizorní nemocnice.Video: Reuters

 
Článek

Jásot sportovních fanoušků v uplynulých dnech utichl prakticky po celém světě. Čtyřicetitisícový stadion Pacaembu a osmdesátitisícový kolos Maracaná ale najdou své uplatnění i v dobách koronavirové krize.

Prvně jmenovaný stadion pojme až 200 pacientů s mírnějším až středním průběhem nemoci, riodejaneirský svatostánek bude mít k dispozici dokonce 400 postelí.

Foto: Sport.cz

Slavný fotbalový stadion Maracaná provozuje vláda brazilského státu Rio de Janeiro.

„Jsou to postele pro méně závažné případy. Tady jich máme 200, ale nedaleko odsud máme pro pacienty dalších 1 800 míst. Na každých 200 lůžek máme osm jednotek intenzivní péče," řekl agentuře Reuters koordinátor projektu v Sao Paulu.

"Myslím si, že vybudovat tady polní nemocnici je dobrý nápad, v blízkosti žije mnoho lidí a dosavadní péče, kdy lékaři chodí za pacienty domů, nefunguje dobře," myslí si jeden z obyvatelů Ria.

Brazílie má aktuálně 5 812 potvrzených případů nákazy, nemoci Covid-19 v zemi podlehlo 202 lidí.

Reklama

Související témata: