Hlavní obsah

Naděje pro sport? Televize zveřejnila novou podobu tabulky opatření PES

Praha
Aktualizováno

Televize Nova zveřejnila novou podobu tabulky opatření navázaných na protiepidemický systém PES. Podle jejích informací vláda novou verzi s protiepidemickými opatřeními schválí s největší pravděpodobností v pátek a následně představí veřejnosti. Také sportu se mají týkat velké změny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Článek

Největší novinkou proti stávající podobě protiepidemických opatření je přidání zcela nového parametru pro všech pět stupňů rizika. V nové verzi tabulky se jmenuje orientační zatížení zdravotního systému.

Jak Nova avizuje, opatrně optimističtí mohou být amatérští sportovci a návštěvníci posiloven. Zatímco nyní jsou vnitřní sportoviště v pátém stupni plošně uzavřena, nový systém umožňuje otevřít i uvnitř, ale vždy jen pro dva lidi. A doporučuje testy na covid-19.

Aktualizovaná verze tabulky se také mnohem podrobněji věnuje divákům sportovních a kulturních akcí, přidává samostatné řádky pro některá povolání nebo obšírněji upravuje například provoz bazénů či saun.

U diváků účastnících se sportovních utkání či kulturních akcí nová tabulka ve 3. stupni rozlišuje, jestli má hlediště kapacitu do, nebo naopak přes tisíc míst. A ke vstupence nařizuje negativní test na covid nebo respirátor. Nadále zakazuje na akcích divákům zpívat.

Ve 4. stupni navrhovaná tabulka připouští obsazení 20 % z kapacity zařízení, maximálně 300 sedících osob s negativním testem ne starším než 48 hodin. Současně má být od 1. do 4. stupně povinná evidence diváků pro případnou potřebu epidemiologického šetření.

Zatímco nyní je potřeba nouzový stav pro všech pět stupňů pohotovosti, upravený PES počítá s tím, že první dva stupně se obejdou i bez něj.

Reklama

Související témata: