Hlavní obsah

Nový Zéland - Austrálie 34:17All Blacks se udrželi na trůnu, jako první v historii obhájili ragbyový titul

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Nový Zéland v londýnském finále mistrovství světa ragbistů porazil Austrálii 34:17 a jako první v historii obhájil titul. Když si k tomu přidá prvenství z roku 1987, tak je nejúspěšnější zemí v dějinách MS. All Blacks získali z osmi šampionátů šest medaili, z toho polovinu zlatých a letošním turnajem prošli jako jediní bez porážky. Australané na zlato čekají už šestnáct let, v sobotním boji o ně ale v ragbyovém chrámu Twickenham před více než osmdesáti tisíci diváky ale rivala z Oceánie neudolali.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Novozélandská haka, tentokrát tváří v tvář poháru pro mistry světa.

Článek
Fotogalerie

Nový Zéland si hned od začátku vynucoval územní převahu, těžil z dobré hry na zemi a tlačil Australany před jejich brankoviště. Bránící rojníci jen s vypětím sil zastavovali energií sršící obhájce titulu, k tomu musel být australský kapitán Moore brzy ošetřován s krvavým šrámem.

Počáteční nápor vyústil až v nařízení trestného kopu, který Carter zhruba z třiceti metrů proměnil a Nové Zéland v osmé minutě vedl 3:0. Netrvalo však dlouho a vedoucí tým se dopustil zborcení mlýna, za což byl potrestán. Kopáč Foley šancí na vyrovnání nepohrdl.

Po čtvrthodině však musela Austrálie řešit další zdravotní problém, tentokrát už s vážnějšími důsledky. S bolavým kolenem ze hřiště odkulhal Douglas a střídal ho Mumm, jehož dědeček reprezentoval ještě Nový Zéland. Vnuk ale stál už proti All Blacks jako soupeř v nejdůležitějším utkání své kariéry.

Novozélandská pětka do šatny

Wallabies, jak jsou australští ragbisté přezdívání, postupně hodně přitvrdili. Opakovaně se jejich terčem stal kopáč Carter. První atak na něj rozhodčí po konzultaci u videa ještě neposoudil jako nebezpečnou skládku. Po tom druhém už však přišel trestný kop a sám postižený ho ve 22. minutě proměnil.

Nový Zéland dobře kombinoval a soustředil se na bránění, dobře zvládal mlýny i včasné skládky. Když Austrálie těsně před koncem první půle zahrála úmyslně v ofsajdu, nařídil velšský rozhodčí Owens proti ní potřetí trestný kop a Carter se při jeho exekuci zase nemýlil.

A ještě než obě mužstva odešla do kabin, stihli All Blacks položit i pětku, když McCaw dobře zamotal hlavu obráncům a chytrou přihrávkou otevřel prostor na křídle Millneru-Skudderovi, aby dovršil akci. Konverzí ji potvrdil Carter a bylo z toho poločasové vedení 16:3 pro Nový Zéland.

Rozhodly Carterovy kopy

Zaskočené Australany pak hned po pauze dorazil Nonu bleskově položenou pětkou, při níž prokličkoval snad půl hřiště. I když Carterem kopnutý míč z konverze šel mimo háčko, převaha All Blacks byla zřejmá. Jenže za nebezpečnou hru viděl žlutou kartu klíčový zadák Smith a jeho vyloučení dalo velkou šanci Australanům.

Využili ji prakticky okamžitě. Pocock v 55. minutě položil pětku, konverzi zvládl Foley. A ještě než se potrestaný novozélandský hráč vrátil na trávník, pod další australská pětku se podepsal xxx a po Foleyho konverzi byl stav z pohledu Wallabies už jen 17:21.

Najednou bylo všechno jinak, Australané měli velkou chuť dovršit obrat a Nový Zéland začínal mít statosti. Jedenáct minut před koncem ale Carter předvedl skvělou kopací techniku, když trefil háčko i ze hry a dal tzv. drop goal, čímž přidal další tři body na konto svého týmu.

Třiatřicetiletý Dan Carter končící ve finále reprezentační kariéru si neskutečně věřil, o chvíli později totiž proměnil i trestný kop z téměř padesáti metrů. Bylo to 27:17 pro All Blacks, přesto se soupeř ještě snažil vrhnout všechny síly do útoku, ale Barett jim utekl a položil poslední finálovou pětku. Triumf obhájců titulu pak stvrdil z konverze netradičně pravou nohou kopáč Carter, jenž ve finále nasbíral víc bodů než celý australský tým.

Finále MS v ragby - Twickenham
Nový Zéland-Austrálie 34:17 (16:3)
Body: Carter 19, Milner-Skudder 5, Nonu 5, Barrett 5 - Foley 7, Pocock 5, Kuridrani 5.

Reklama