Hlavní obsah

Amerického trenéra Sanderse střídá v Pardubicích jeho krajan Scalabroni

Pardubice

Zásadní změna nastává v basketbalovém BK Pardubice. Po neúspěšné sezoně, v níž se východočeský celek neprobojoval do semifinále Kooperativa NBL, ukončili svoje působení na pardubické lavičce hlavní kouč Levell Sanders i jeho asistent Tomáš Bartošek. Novým hlavním trenérem byl jmenován americký odborník Kenneth Scalabroni, který zná českou ligu ze svého dlouholetého trenérského angažmá v USK Praha.

Foto: Josef Pešout, Právo

Hlavní kouč basketbalových Pardubic Levell Sanders končí ve funkci.

Článek

Americký rozehrávač a později kouč Sanders byl v posledních letech symbolem pardubického basketbalu. Jako hráč zanechal výraznou stopu a přímo z palubovky se v lednu 2016 přesunul na trenérský post. Tehdy střídal Dušana Bohunického a rychle se adaptoval na novou roli. Východočeský celek pod jeho vedením bojoval o přední příčky v Národní basketbalové lize i Českém poháru. V sezoně 2017/2018 obsadily Pardubice třetí místo, jenže na něj nenavázaly. Po čtvrtfinálovém vyřazení od BK Olomoucko chyběli Pardubičtí mezi nejlepší ligovou čtveřicí, což bylo považováno za negativní překvapení.

„Přesto se ale s klubem loučím naprosto korektně a po vzájemné dohodě. V České republice jsem prožil převážnou část dospělého života. Hrál jsem ligu v Pardubicích až do čtyřiceti let a hned jsem dostal možnost trénovat stejný tým, jehož jsem byl hráčskou součástí," shrnul Sanders na klubovém webu svoje dlouholeté působení v českém basketbale. Jako hráč nastupoval dříve i za Nový Jičín, Ústí nad Labem a Děčín. Ve všech týmech byl oporou a lídrem družstva.

Sandersův přínos pro pardubický basketbal ocenil i generální manažer klubu Martin Marek. „Rozcházíme se naprosto v profesionálním a přátelském duchu. Levell si během svého ligového angažmá v obou rolích získal uznání soupeřů, odborníků, spoluhráčů i basketbalových fanoušků nejen v Pardubicích, ale i v jiných místech, kam jsme přijeli v rámci ligy nebo poháru," vyjádřil se Marek v těchto intencích na klubovém webu.

Nový pardubický kouč Kenneth Scalabroni trénoval ve Finsku, Švýcarsku, Německu, Rakousku a v letech 2007-20014 vedl v české lize A-tým USK Praha, kde úspěšně pracoval i s mládeží. „Vážím si možnosti trénovat v Pardubicích a těším se na spolupráci s novými trenérskými kolegy u týmu i hráči v příští sezoně," citoval klubový web Scalabroniho při jeho nástupu do klubu.

Reklama

Související témata: