Hlavní obsah

Basketbalisté USA chtějí MS nejen vyhrát, ale soupeře zničit

NEW YORK

Velké sebevědomí přímo tryská z amerických basketbalistů před začátkem mistrovství světa, které odstartuje tento víkend v Japonsku. Jeden z pravidelných favoritů šampionátu bere turnaj jako měření sil "my proti všem" a chce po delší době vyhrát velku mezinárodní akci. Největší hvězda týmu LeBron James dokonce tvrdí, že mužstvu nestačí jen vítězství.

Článek

"Vítězství je vítězství, ale vyhrát je pro nás jen část plánu. My jsme tady proto, abychom soupeře totálně zničili," vyhlašuje sebevědomě James před začátkem mistrovství světa. Jeho prohlášení přinesl izraelský deník Ha´arec, který zároveň připomíná, že poslední velké akce Američanům zrovna nevyšly. Před čtyřmi lety skončili na domácím MS v Indianapolis až šestí a na olympiádě v Aténách 2004 brali "jen" bronzové medaile.

Vyhrají basketbalisté USA nadcházející MS?
Hlasujte v anketě Sport.cz na konci článku!

Američtí basketbalisté přitom od olympiády v Barceloně na důležité mezinárodní turnaje posílají "Dream Team" složený z nejlepších hráčů slavné NBA. Na letošní soupisce sice chybí hvězdy jako Paul Pierce nebo Stephon Marbury, ale jinak je tým dobře namíchaný. Největší hvězdy jako jsou Dwayne Wade, LeBron James a Carmelo Anthony doplňují veteráni Elton Brand, Antawn Jamison a Joe Johnson a talentovaní hráči jako Chris Paul, Chris Bosh a Dwight Howard.

"Chtěl jsem různorodý tým, který bude dobře reprezentovat svou zemi na palubovce i mimo ni," vysvětluje trenér týmu USA Mike Krzyzewski. Mimochodem volba tohoto poměrně neznámého kouče byla docela překvapivá, zpravidla tým vedly známé osobnosti. Vedení týmu ale zřejmě chtělo udělat změnu po neúspěších v Indianapolis a Aténách. Krzyzewski trénoval převážně univerzitní týmy a třikrát získal mistrovský titul NCAA.

Trenér chce dobrou defenzívu a týmovou hru

Pouze dva hráči ze současného reprezentačního výběru hráli někdy v minulosti pod vedením Krzyzewského (Battier a Brand), přesto má prý i mezi hvězdami velkou autoritu. "On je totálně zaujatý vítězstvím a to je to, co tenhle tým potřebuje," tvrdí James. Sám Krzyzewski tvrdí, že úspěch mužstva je postaven na "dobré defenzívě a týmové hře."

V přípravě se Američanům dařilo, vyhráli všechny zápasy a například kvalitní tým Litvy rozdrtili 111:88.  Napravili tak dojem ze zápasu s Brazílií, kterou porazili "jen" o čtyři body. Krzyzewski, jinak také nazývaný "Kouč K", apeluje na to, aby se hráči při zápasech vydali ze všech svých sil. Tak, jak se mu to líbilo při sledování nedávného MS ve fotbale. Basketbalový šampionát začne v sobotu a tým USA do něj vstoupí utkáním proti Portoriku.

Reklama

Související témata: