Hlavní obsah

Bizarní! Rusko a Čína posilují sportovní spolupráci a chtějí společně pořádat šampionát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době, kdy valná většina sportovních federací vyloučila ruské a běloruské sportovce z mezinárodních soutěží a mnoho lidí si ani neumí představit, že by se v brzké době na mezinárodní scénu vrátili, přišlo Rusko a Čína se společným nápadem. V rámci posilování sportovní spolupráce chtějí zažádat o společné pořádání světového šampionátu v házené žen v roce 2029 nebo 2031.

Foto: @Daily_Express, Twitter

Ruský prezident Vladimir Putin a čínský vůdce Si Ťin-pching.

Článek

Rusko a Čína se na letošních olympijských hrách v Pekingu domluvily na dlouhodobé sportovní spolupráci, kterou svými podpisy stvrdili vůdci obou zemí Vladimir Putin a Si Ťin-pching. V jejím rámci přišly země s prvním významným oznámením.

„Přemýšlíme o podání společné nabídky na pořádání mistrovství světa v házené žen v roce 2029 nebo 2031," oznámil šéf ruské házené Sergej Šiškarev. „Tak rozsáhlý turnaj se nikdy nekonal v tak velkých zemích, bude to velmi zajímavé," dodal podle agentury TASS.

Čína doposud hostila ženský házenkářský šampionát v roce 2009, kdy jej ovládly Rusky. V Rusku se mistrovství světa konalo o čtyři roky dříve. Nadcházející šampionát v roce 2023 se uskuteční v Dánsku, Norsku a Švédsku, ten další budou společně pořádat Německo s Nizozemskem a v roce 2027 je na řadě Maďarsko.

Foto: @Sophistika777, Twitter

Radost ruských házenkářek. Ilustrační foto.

V rámci „strategické spolupráce" nyní přijely do Ruska čínské házenkářské týmy mužů i žen trénovat a proběhnout má i řada přátelských utkání. Po tréninkovém kempu je totiž v plánu turnaj s pracovním názvem „Pohár přátelství a míru," který má doplnit ještě Bělorusko, jak uvedl Šiškarev. Ten také dodal, že s Čínou uvažují o založení Ligy Dálného východu, která by mohla pomoci rozvíjet sport ve východní části Ruska a Číny jako celku.

Tyto plány přicházejí v době, kdy většina sportovních organizací vyloučila po invazi na Ukrajinu ruské a běloruské sportovce ze svých soutěží. Mezinárodní házenkářská federace (IHF) tak učinila 7. března, kdy zakázala všem týmům, funkcionářům, rozhodčím a odborníkům z obou zemí účast na akcích a aktivitách IHF do odvolání.

Reklama

Související témata:
Si Ťin-pching
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.