Hlavní obsah

Česká sestava se rozpadá. Házenkářkám bude na Euru chybět i Hrbková

Praha

České házenkářky přišly před prosincovým mistrovstvím Evropy o další oporu. Na šampionátu bude chybět i spojka Michaela Hrbková z Göppingenu, kterou neuvolní z práce. Ze stejného důvodu vypadla z nominace pivotka Petra Tichá z Poruby. Na svazovém webu o tom informoval český trenér Jan Bašný.

Foto: Sport.cz

Házenkářka Michaela Hrbková bude na nadcházejícím mistrovství Evropy chybět.

Článek

Kvůli zranění už dříve vypadly spojka Helena Ryšánková a gólmanská jednička Lucie Satrapová. Vzhledem k mateřským povinnostem pak bude scházet kapitánka Iveta Korešová.

Bašného svěřenkyně se sejdou příští neděli v Chebu, kde je čeká závěrečný kemp před šampionátem. V nominaci je momentálně 22 hráček, kádr se ale může měnit podle koronavirových testů. Od příštího týdne je bude kompletní tým z nařízení evropské federace EHF absolvovat každý třetí den a pokračovat v nich bude i během kempu.

Foto: Alžběta Vejrostová/chf.cz

Česká reprezentantka Lucie Satrapová  bude na Euru také chybět.

Reprezentantky nakonec nebudou hrát v Chebu žádné mezistátní utkání. Tamní tradiční turnaj byl už dříve kvůli pandemii zrušen, protože soupeři odřekli účast, a na západ Čech nedorazí ani Švýcarsko, s nímž měly Bašného svěřenkyně naplánované dva přípravné duely.

Češky kvůli koronavirové pauze nehrály utkání rok, soutěžní zápas pak už skoro 14 měsíců. "A to navíc nebyli příliš silní soupeři - Portugalsko a Makedonie. Poslední silnou prověrkou pro nás tak vlastně byla kvalifikace na mistrovství světa proti Černé Hoře v červnu 2019. To je pro tým obrovský handicap," uvedl Bašný.

Češky jsou rok bez kvalitního zápasu

"Pokud bych chtěl najít nějaké pozitivum, tak pokud hráčky přijedou v pořádku a nikde cestou se nenakazí covidem, bude už pak jen na nás, aby se nám podařilo udělat bublinu, ve které se udržíme bez nakažení. Některé týmy hrají ještě 27. až 29. listopadu mezinárodní turnaje, tam je pak riziko nákazy větší než u nás. Ale to nepřekoná tu obrovskou nevýhodu, že náš tým už více než rok nehrál společný kvalitní zápas," dodal.

Další komplikace řeší i pořadatelé šampionátu, který hostí Dánsko a Norsko. Tamní vláda totiž výrazně zpřísnila opatření proti koronaviru. Norové aktuálně požadují, aby v případě byť jen jediného pozitivního nálezu opustil zemi nejen tým s nakaženou hráčkou, ale i soupeř.

"EHF se má vyjádřit do 17. listopadu. Za stávajících podmínek by se tak Euro konat nemohlo. Není možné udržet celé dění bez jediného nakaženého," upozornil Bašný.

Úpravy kvůli koronaviru už museli udělat Dánové. Kvůli zhoršené situaci ve Frederikshavnu byla "česká" skupina B přeložena do Herningu, kde se hraje také "áčko". Bašného celek odletí do dějiště turnaje 1. prosince a od 3. prosince se postupně utká se Švédskem, Ruskem a Španělskem.

Reklama