Hlavní obsah

Česko - Island 22:17České překvapení! Házenkáři v boji o ME porazili favorita, přiblížili se postupu

Čeští házenkáři ve třetím utkání kvalifikace mistrovství Evropy v přímém souboji o první místo v tabulce překvapivě porazili doma Island 22:17. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého zůstali po polovině čtyřčlenné skupiny bodově stoprocentní a přiblížili se na dosah postupu na šampionát. Proti trápícímu se severskému favoritovi zářila defenziva a brankář Tomáš Mrkva, tři čeští střelci zaznamenali po čtyřech gólech.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Vojtěch Patzel z Česka a Ellidi Vidarsson z Islandu.

Článek

Sabatého výběr navázal na říjnové výhry nad Estonskem a v Izraeli a vede skupinu o dva body před Islandem, který poprvé zaváhal. Estonsko s Izraelem jsou zatím bez bodu, ale mají k dobru čtvrteční vzájemný duel. V neděli český celek nastoupí k venkovní odvetě na Islandu a kvalifikaci uzavře na konci dubna.

Na šampionát v příštím roce v Německu postoupí z každé čtyřčlenné skupiny dva týmy a doplní je čtveřice nejlepších mužstev z třetích míst. Český celek má téměř jisté, že se minimálně vejde mezi postupující z třetích příček.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Český reprezentant Jonas Patzel v duelu s Islandem o postup na ME házenkářů.

Island, který na rozdíl od domácího týmu nechyběl na lednovém mistrovství světa, kde obsadil 12. místo, nepotvrzoval roli jasného favorita. Seveřané sice vedli 2:0 a až v osmé minutě poprvé inkasovali, od té doby už ale dominoval český celek.

Sabatého výběr sérií šesti gólů skóre otočil a udržoval si náskok až do 27. minuty, kdy hosté srovnali na 10:10. Po oddychovém čase ale Češi v téměř vyprodané brněnské hale před 2800 diváky zabrali a do poločasu si odnesli vedení 12:10.

Po změně stran přišly klíčové okamžiky utkání. Hned ve 32. minutě dostal červenou kartu Zeman, ale Islanďané se pak nevídaně trápili v koncovce. Šestý tým posledního evropského šampionátu od 37. až do 52. minuty i díky Mrkvovi střelecky mlčel a domácí si mezitím vytvořili rozhodující náskok 19:12.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Čeští fanoušci v brně na zápasu házenkářské reprezentace o postup na mistrovství Evropy 2024 proti Islandu.

Seveřané pak sice trochu zabrali, ale zdramatizovat závěr už nedokázali. Mrkva inkasoval jen 17 branek, což je jeden z nejlepších výsledků českého týmu v obraně od rozdělení federace. Čtyři góly zaznamenali Kašpárek, Reichl a Klíma. Národní celek proti Islandu navázal na domácí vítězství z evropské kvalifikace v roce 2017.

Utkání skupiny 3 kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2024 házenkářů:
Česko - Island 22:17 (12:10)
Sestava a branky Česka: Mrkva, Mizera - Hrstka 3, Piroch 2, J. Patzel, Štěrba 3, Kašpárek 4, Reichl 4, Vančo, Havran, Harabiš, Klíma 4, V. Patzel 1, Solák 1, Zeman, Režnický.
Nejvíce branek Islandu: Kristjánsson 7. Rozhodčí: Gubica, Miloševič (oba Chorv.). Sedimetrové hody: 2/2 - 4/3. Vyloučení: 5:3. ČK: 32. Zeman. Diváci: 2800.
1.Česko330082:596
2.Island320190:684
3.Estonsko200248:680
4.Izrael200240:650

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články