Hlavní obsah

Čeští házenkáři už mají jistotu postupu na mistrovství Evropy

Praha

Čeští házenkáři po zkompletování programu předposledního kola kvalifikace získali jistotu postupu na evropský šampionát v příštím roce. Reprezentanti se bez ohledu na výsledek nedělního závěrečného duelu skupiny v Makedonii v nejhorším případě stanou nejlepším týmem z třetích míst, který si rovněž zahraje na závěrečném turnaji v Chorvatsku. Házenkářská federace EHF český postup zatím nepotvrdila.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva český házenkář Jan Sobol, Asgeir Örn Hallgrimsson z Islandu a Tomáš Babák. Ilustrační snímek.

Článek

Národní celek po středečním triumfu 27:24 nad Islandem vede čtvrtou kvalifikační skupinu s šesti body o bod před Makedonií a Ukrajinou, o další bod zpět je Island. I pokud by v neděli ve Skopje Češi prohráli a při případném vítězství Ukrajiny na Islandu klesli o dvě příčky, zůstali by nejlepším týmem z třetích míst.

Podle webu EHF se totiž při určení nejlepší třetího celku kvalifikace započítávají pouze zápasy s prvním a druhým týmem skupiny. Čechům by tak při odečtu zůstaly čtyři body, na které by třetí celek z žádné ze zbylých šesti skupin nedosáhl.

Český tým si zahraje na velké akci poprvé od předloňského ledna, kdy na světovém šampionátu v Kataru obsadil sedmnácté místo. Na posledním mistrovství Evropy i světa reprezentanti chyběli a cestu na závěrečný turnaj jim pokaždé zatarasila v posledním utkání kvalifikace právě Makedonie. To se už tentokrát nestane.

Soupeře pro základní skupinu lednového ME v Chorvatsku určí reprezentantům los, který se uskuteční 23. června v Záhřebu.

"Moc nás těší, že už teď je postup jasný. Nic to ale nemění na našich plánech předvést v Makedonii lepší výkon, než jakým jsme se prezentovali ve venkovních zápasech proti Islandu a Ukrajině," řekl pro svazový web jeden z dvojice českých trenérů Jan Filip.

"Doma, to je jiná. Musíme ale pracovat na zlepšení výsledků i výkonů venku. Musíme se dostat i na půdě soupeře blízko výkonu, který jsme schopni předvádět doma, a porážet díky tomu silné soupeře," doplnil Filip.

V zimě se na vrcholné akci představí obě reprezentace. Ženský národní tým si vybojoval ve čtvrtek účast na prosincovém světovém šampionátu v Německu, když v play off vyřadil Turecko.

S jistotou postupu zakončí kvalifikaci ME v Makedonii
Čeští házenkáři v neděli večer na horké půdě v Makedonii uzavřou účinkování v kvalifikaci ME. Reprezentanti už mají jistotu postupu, ale zápas ve Skopje rozhodně neberou na lehkou váhu. Rádi by udrželi první místo v kvalifikační skupině a zároveň soupeři oplatili porážky z předešlých dvou sezon, které je připravily o start na posledním světovém i evropském šampionátu.
Český celek na všechny tři dosavadní výhry v kvalifikaci dosáhl doma, venku naopak prohrál na Islandu i na Ukrajině. "Moc nás těší, že už teď je postup jasný. Nic to ale nemění na našich plánech předvést v Makedonii lepší výkon, než jakým jsme se prezentovali ve venkovních zápasech proti Islandu a Ukrajině. Doma, to je jiná. Musíme ale pracovat na zlepšení výsledků i výkonů venku," uvedl jeden z dvojice českých trenérů Jan Filip.
"Z tohoto pohledu bude ten nedělní zápas důležitý. S ohledem na celkové umístění, ale i s ohledem na další roky, na důležité zápasy v příštích sezonách. Musíme se dostat i na půdě soupeře blízko výkonu, který jsme schopní předvádět doma, a porážet díky tomu silné soupeře," doplnil kouč.
Jeho svěřenci po středeční výhře 27:24 nad Islandem po předposledním hracím dnu kvalifikace vedou čtvrtou skupinu o bod před Makedonií a Ukrajinou, o další bod zpět je Island. I pokud by Češi v Makedonii prohráli a při případném vítězství Ukrajiny na Islandu klesli o dvě příčky, stali by se v nejhorším případě nejlepším týmem z třetích míst, který se rovněž probojuje na šampionát.
Národní tým má Makedonii co vracet. Balkánský soupeř totiž reprezentaci zavřel cestu výhrou v závěrečném zápase kvalifikace doma na poslední světový i evropský šampionát. Proti Makedonii navíc Čechy už několikrát výrazným způsobem poškodili rozhodčí.
"Doufám, že se poučíme z loňského střetnutí. I když to možná nebylo úplně fér, nezvládli jsme ho, chceme obstát i na tomhle neoblíbeném místě lépe," prohlásila jedna z českých opor Tomáš Babák.
Zápas začne ve Skopje v neděli ve 20:45.

Reklama

Související témata: