Hlavní obsah

Čtvrtstoletí oslaví ve velkém. Na Žižkov dorazí drsní chlapi i něžné roztleskávačky

Praha

Před čtvrt stoletím zakořenil americký fotbal v Česku a v neděli při oslavě startu jubilejní 25. ligové sezóny ukáže, kam se za tu dobu posunul.

Nová sezóna amerického fotbalu odstartuje v neděli.

 
Článek

Při prvním ročníku o titul bojovaly čtyři týmy, Česká asociace amerického fotbalu (ČAAF) sdružovala 150 členů. Dnes jich má přes 3500 a v sedmi soutěžích hraje 74 týmů.

Nejprestižnější Bitters liga je po rozšíření sedmičlenná, když Příbram Bobcats zažádali o přeřazení do nižší soutěže. Dva spolufavorité Prague Black Panthers a Prague Lions otevřou nový ročník v neděli od 14 hodin na stadiónu Viktorie Žižkov.

Přímý přenos poběží na ČT Sport, součástí zápasu bude fan zóna, roztleskávačky či hudební vystoupení marching band. Finále soutěže, tzv. Czech Bowl je naplánováno na 14. července na stadión ve Vítkovicích.

Po brazilském titulu i český?

Šest ze sedmi prvoligových týmů disponuje na klíčových pozicích zámořskými hráči, případně i trenéry. Obhájce Prague Black Panthers povede Dan Levy, jenž působil v Irsku, Norsku a naposledy vyhrál brazilský titul.

„Chci ho získat i tady, vždycky jsem chtěl trénovat v Praze. A doufám, že budeme konkurenceschopní také mezinárodně,“ věří Levy, jenž tým povede i ve Středoevropské lize.

Do obrany Lions se vrací urostlý James Brooks, Ostrava Steelers se pokusí navázat na loňskou finálovou účast pod vedením hrající dvojice Garreth Griffith, Luke Wildung. „Chceme titul, proto tady jsme,“ prohlásil Griffith.

Reklama

Související témata: