Hlavní obsah

Extraliga házenkářů by měla být vyrovnanější díky navrátilcům ze zahraničí

PRAHA

Již o nadcházejícím víkendu startuje extraliga házenkářů. O mistrovský titul bude bojovat dvanáct mužstev. Největšími favority budou tradičně týmy Karviné, Zubří a Dukly Praha. Avšak všichni očekávají, že letošní ročník bude velmi vyrovnaný, neboť se do České republiky vrátilo hned několik zkušených hráčů ze zahraničí.

Článek

"Nadcházející sezóna bude velmi vyrovnaná," shodli se všichni trenéři extraligových týmů na středeční tiskové konferenci. Přesto však největším favoritem zůstává Karviná, která se v minulém ročníku stala pošesté za sebou mistrem. O titul by chtělo opět bojovat Zubří, které loni ve finále nestačilo právě na Karvinou. "Určitě bychom chtěli zůstat na pozicích, které jsme si v předešlých letech vybudovali. A kdyby se nám konečně povedlo dostat na nejvyšší příčku, budeme jen rádi," prohlásil kouč Zubří Jiří Kekrt.

Do finále by ráda postoupila také Dukla Praha, historicky nejúspěšnější klub. "Čeká nás náročný začátek ligy. Už tuto sobotu a neděli se představíme v evropském poháru, v němž se v 1. kole utkáme s celkem Haslum HK z Norska. Dohodli jsme se, že se oba zápasy uskuteční v jedné zemi, což je skvělé. Nakonec padla volba na nás. Jsem rád, že nám odpadne cestování a navíc budeme mít výhodu domácího prostředí," pochvaloval si Pavel Pauza, trenér Dukly.

Vzápětí však poukázal na sílu soupeře. "Podle mých informací je tento tým velmi dravý a rychlý. Bude to těžké. A v lize také, neboť se hned zkraje utkáme s Karvinou a Zubřím. Teprve poté uvidíme, jak na tom jsme. Určitě bychom ale chtěli bojovat o finále," dodal kouč Dukly, která loni skončila třetí. Velké ambice mají také Lovosice, které značně posílily. "Díky příchodu několika zkušených hráčů bychom letos chtěli bojovat o příčky nejvyšší," přiznal trenér Vojtěch Srba.

Cíl nováčků - udržet se

Do extraligy se letos podívají dva nováčci - Dvůr Králové a Přerov. A oba mají stejný cíl - udržet se. "Dostali jsme se do nejvyšší soutěže, a tady jsou všichni soupeři kvalitní. My můžeme jen překvapit. Ale určitě bychom se chtěli zachránit," řekl Richard Buček, trenér Přerova.

V letošní sezóně se do české extraligy vrátila řada zkušených hráčů. Do Dukly Praha přišel z německého Coburgu pivot Kamil Piskač, Lovosice posílí dlouholetý reprezentant Vladimír Šuma. Do Hranic zamířil z Francie brankář Josef Kučerka a Plzeň má radost z návratu svého odchovance Tomáše Bokra. "V naší lize je hodně mladých hráčů, proto je příchod starších velkým pozitivem. Věříme, že jim předají své zkušenosti," shodli se Kekrt a Pauza.

Mužstva odehrají soutěž systémem každý s každým dvoukolově. Každý tým tedy sehraje celkem dvaadvacet zápasů. Po 22. kole bude následovat nadstavbová část. Osm nejlepších si zahraje čtvrtfinále, zbylé čtyři týmy sehrají utkání o deváté až dvanácté místo. Tým, který skončí na dvanácté příčce, se poté utká v baráži s vítězem 1. ligy.

Extraliga házenkářů - týmy
HCB OKD Karviná, HC Gumárny Zubří, HC Dukla Praha, HK A.S.A. Město Lovosice, TJ Cement Hranice, HBC Ronal Jičín, TJ Lokomotiva M.A.T. Plzeň, TJ Jiskra Lázně Třeboň, KH Kopřivnice, SKP Frýdek Místek, 1. HK Dvůr Králové, Sokol HC Přerov

Reklama

Související témata: