Hlavní obsah

Florbalistky Vítkovic se po roční pauze vrátily na trůn

Florbalistky Vítkovic zvítězily v superfinále extraligy nad obhájcem titulu FBC Ostrava 6:4 a vybojovaly sedmý triumf. Ovládly čtvrtý z posledních pěti dohraných ročníků a po lednovém úspěchu v Poháru Českého florbalu mají double. Hattrickem a jednou asistencí zařídila výhru týmu trenéra Dušana Dudeška polská útočnice Dominika Buczeková, která se tak rozloučila před odchodem do švédského Kalmarsundu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Florbalistky Vítkovic slaví extraligový titul.

Článek
Fotogalerie

Zápas v pražské O2 areně se hrál před rekordní návštěvou na utkání ženské extraligy 10.122 diváků. Dosavadním maximem bylo 8711 fanoušků na superfinále mezi Vítkovicemi a Chodovem v roce 2016.

Vítkovice navázaly na triumfy z let 2000, 2014, 2016, 2018, 2019 a 2021. FBC Ostrava oplatily porážku 0:4 na zápasy z loňského semifinále, která ukončila jejich nadvládu a sérii 70 utkání bez prohry. Poražené finalistky si ale stejně jako loni zahrají také v nadcházející sezoně na Poháru mistrů, který se uskuteční v novém formátu za účasti dvou týmů z Česka, Švédska, Finska a Švýcarska. Vítkovice se tam dostaly už jako vítězky pohárové soutěže.

Vítkovické hráčky se ujaly vedení v čase 12:28, kdy po přihrávce Michaely Kubečkové zamířila z pravé strany k bližší tyči Buczeková. Za 23 sekund se radovaly vítězky základní části znovu, ale předčasně. Paulínu Hudákovou obrala o balonek Barbora Husková a z úniku skórovala. Jakub Robenek si vzal ale trenérskou výzvu a videozáznam potvrdil, že Husková nejdříve zasáhla nedovoleně hokejku Paulíny Hudákové.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Barbora Husková a Sára Seevaldová z Vítkovic se radují z gólu.

V 16. minutě Paulína Hudáková faulovala Vendulu Maroszovou a nařízené trestné střílení proměnila bekhendovým blafákem Kubečková. Za 70 sekund FBC Ostrava snížil. Denisa Kotzurová našla z otočky Polku Malwinu Zagórskou, která zamířila do odkryté branky. Ve 28. minutě sebrala na polovině hřiště Buczeková míček Lindě Pudišové a z brejku bekhendovým blafákem zvýšila na 3:1. Vítkovice se znovu radovaly 47 sekund před druhou pauzou, Sára Seevaldová našla od levého mantinelu na středu Barboru Huskovou a ta zamířila přesně.

Ve 42. minutě Tereza Matýsková faulovala ostravskou Pavlínu Bačovou, ale nařízené trestné střílení Kristína Hudáková neproměnila. V čase 42:08 při vyloučení Paulíny Hudákové na dvě plus dvě minuty Buczeková zužitkovala u levé tyče přihrávku Denisy Ferenčíkové a dovršila hattrick.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Šárka Staňková z Vítkovic a Linda Pudišová z Ostravy v souboji.

Mezi 46. a 49. minutou obhájkyně titulu snížily na rozdíl jediné branky. Nejdříve zakončila po parádní kombinaci kapitánka Michaela Mlejnková, vzápětí proměnila přihrávku Karolíny Bínové Bačová a po pasu z otočky Paulíny Hudákové se podruhé trefila Mlejnková. V polovině závěrečné části ale Buczeková obrala o balonek Markétu Vrlíkovou, zpoza branky našla volnou Maroszovou, která pojistila vítězství Vítkovic.

Superfinále play off extraligy florbalistek v pražské O2 areně:
1. SC Vítkovice - FBC Ostrava 6:4 (2:1, 2:0, 2:3)
Branky a nahrávky: 13. Buczeková (Kubečková), 16. Kubečková z trestného střílení, 28. Buczeková, 40. Husková (Seevaldová), 43. Buczeková (Ferenčíková), 50. Maroszová (Buczeková) - 17. Zagórská (Kotzurová), 46. Mlejnková (Bínová), 47. Bačová (Bínová), 49. Mlejnková (P. Hudáková). Rozhodčí: Prouza, Rogowski. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 10.122.
Konečné pořadí extraligy v sezoně 2022/23:
1. 1. SC Vítkovice
2. FBC Ostrava
3. Chodov
4. Tatran Střešovice
5. Bulldogs Brno
6. FbŠ Bohemians
7. FBS Olomouc
8. Tigers Start98
9. FBK Jičín
10. FBC Liberec
11. Panthers Praha - baráž
12. Mladá Boleslav - sestup

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.