Hlavní obsah

Happy end jako ve filmu? Španělská opora může napodobit svou postavu z Netflixu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v Berlíně to slyší ze všech stran. Pro filmové fanoušky se zálibou v basketbalu je španělský power forvard hrající na mistrovství Evropy s číslem 41 spíš Bo Cruz než Juancho Hernangómez. A bude jím asi i v dnešním finále s Francií (od 20.30).

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Španělský basketbalista Juancho Hernangómez v akci.

Článek

Díky postavě z filmu Hustle (Životní trefa), který je od června na Netflixu, získal španělský dlouhán mnohem větší popularitu, než jakou si vydobyl za šest sezon v NBA.

Příběh stárnoucího skauta z Philadelphie (Adam Sandler), který křižuje svět, aby ve Španělsku narazil na skrytý basketbalový démant v podobě potetovaného stavebního dělníka (Hernangómez), je v zásadě x-tou variantou na vzestup outsidera, který ke štěstí přišel. Určitě nemá takový přesah jako ty největší basketbalové perly He Got Game (Nejlepší hráč) od Spikea Lee, nebo strhující dokument Hoop Dreams Stevea Jamese.

Ohromnou předností Hustle jsou však skutečné lokace z NBA, realisticky pojaté zákulisí a přehlídka současných i minulých hvězd v epizodních rolích v čele Juliusem Erwingem a  Shaquillem O'Nealem až po skvěle zahraného záporáka v podání Anthonyho Edwardse, který aktuálně působí v Minnesotě.

Největší minuty ale dostal naprosto přirozeně hrající Hernangómez.

"Nikdy jsem nechtěl hrát, nebyl to můj sen. Můj agent mi sice volal před covidem a snažil se mě přemluvit, abych šel na konkurz, ale já to pokaždé odmítl," řekl rodák z madridského předměstí.

"Jenže pak udeřil covid, sezona se přerušila a já neměl nic jiného na práci. Byl jsem v karanténě u bráchy a hrozně jsem se nudil. Nakonec to byla moje sestra, kdo mě dokopal k tomu, abych šel na konkurz," prozradil Hernangómez.

Hraní před kamerou si postupně osvojoval i přes zoom díky své herecké trenérce. Přesto pro něj byly nejtěžší právě scény na palubovce.

"Jasně, jsem zvyklý hrát basket, ale bylo těžké to předvádět pořád dokola a pak čekat 30 minut na výměnu kamer. Sedl jsem si a musel jsem se znovu rozcvičovat," povzdechl si hráč, který v červenci podepsal nový kontrakt s Torontem.

Dnes bude ve finále EuroBasketu usilovat, aby k Raptors přiletěl jako čerstvý mistr Evropy. Se Španěly, kteří jsou sice posledními světovými šampiony z roku 2019, ale nemají v kádru řadu opor, se přitom moc nepočítalo.

"Nikdy jsme se ale nevzdali. Nejsme žádní sobci. Věříme spoluhráčům, trenérskému štábu a našemu hernímu plánu," vyprávěl Hernangómez, který má na šampionátu průměr jedenáct bodů a pět doskoků na utkání.

Španělsko třikrát po sobě otáčelo v play off zápasy, v nichž prohrávalo už dvojciferným rozdílem. V osmifinále s Litvou o 11 bodů (konečný výsledek 102:94 v prodl.), ve čtvrtfinále Finskem o 15 (100:90) a v semifinále s Německem o deset (96:91).

"Všichni tvrdě pracují pro dobro týmu a cítí se důležit. To je náš klíč. Nikdo s námi nepočítal. Nikdo nám před turnajem nevěřil. Ale v šatně se navzájem vnímáme jako šampioni," prohlásil Hernangómez, který společně se starším bratrem Willym dává v národním dresu vzpomenout na legendární sourozeneckou dvojici. Pau a Marc Gasolovi jsou ze španělských výkonů určitě také nadšení.

Teď ještě napsat sladkou tečku. Tak jako se to ve filmu povedlo Bo Cruzovi.

Reklama

Související témata: