Hlavní obsah

Česko - Dánsko 21:26Házenkářky statečně vzdorovaly, zlomila je pětigólová dánská šňůra

Plzeň

Marný pokus o senzaci. České házenkářky v kvalifikaci ME podlehly v Plzni Dánsku 21:26. Ještě krátce po začátku druhé půle žila pro domácí hráčky naděje při nerozhodném stavu 16:16, potom soupeřky utekly pětibrankovou šňůrou. Národní tým, kterému citelně chyběla zraněná spojka Markéta Jeřábková, ale přes první prohru drží ve skupině druhou postupovou příčku.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Stine Jörgensenová z Dánska a Iveta Luzumová z Česka v utkání kvalifikace o postup na ME 2018 házenkářek

Článek

I když Dánsko hned po sedmi minutách vedlo 5:1, domácí hráčky se dobrým pohybem i nebojácností v útočném projevu brzy dotáhly na rozdíl jediného gólu. Úlohu tvůrkyně hry plnila Jana Knedlíková. Po změně stran proměněná sedmička Ivety Luzumové znamenala dokonce vyrovnání. Šance Česka na bodový zisk ale vydržela zhruba do 40. minuty.

Následné vyloučení kanonýrky dokázaly soupeře potrestat dvěma góly a posléze zvýšily až na 21:16. „Sedm branek za druhý poločas je zoufale málo. Ve druhé polovině nám bohužel došly v útoku síly a už jsme nenašly recept na jejich agresivní, vysunutou obranou. Když už jsme si vypracovaly šance, ztroskotaly jsme na gólmance Toftové," mínila Luzumová.

Pak už reprezentantky tahaly za kratší konec a nebyly schopné zastavit dánské brejky. „Měli jsme na to uhrát lepší výsledek, jenže utkání se lámalo, když Dánky daly pět gólů po sobě. Holky bohužel pak nebyly dost nebezpečné střelbou zdálky," říkal trenér Jan Bašný. Po sobotní odvetě v Dánsku české hráčky zakončí kvalifikaci na přelomu května a června zápasy na Islandu a doma se Slovinskem.

Kvalifikace házenkářek na ME 2018 - Plzeň, skupina 5
Česko - Dánsko 21:26 (14:15)
Nejvíce branek: Luzumová 5/1, Hrbková 5/2, Adámková 4, Knedlíková a Kordovská po 3 - S. Jörgensenová 6, Iversenová, Hansenová a Nielsenová po 3.

Reklama