Hlavní obsah

Házenkářské reprezentantky Knedlíková a Luzumová mají za sebou skvělou sezónu

Josef PešoutSport.czPrávo

Dvěma vítěznými zápasy, jimiž české házenkářky potvrdily postup na mistrovství Evropy, završily skvělou sezónu také reprezentační opory Jana Knedlíková a Iveta Luzumová.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Česká házenkářka Jana Knedlíková (vpředu) po vítězném zápase s Ukrajinou.

Článek

Knedlíková si v první polovině května zahrála s maďarským Györem dokonce finále Ligy mistryň, což byl unikátní úspěch pro českou ženskou házenou. A Luzumová je už trojnásobnou mistryní Německa s družstvem Thüringeru.

Knedlíková stále vstřebává dojmy z finále Ligy mistryň. „Pro českou hráčku je to jedním slovem zázrak. A pro mě neskutečný zážitek," řekla pro Sport.cz. „V boji o titul šampiónek jsme prohrály s Bukureští až na sedmimetrové hody. Byla to otázka štěstí, či smůly," tvrdila o Final Four v Budapešti. „Její" Györ si tak vyzkoušel finálový souboj v domácím maďarském prostředí. „O to víc měl zápas atraktivitu, že hrál celek z Maďarska v zemi svého působení. Jistě by bylo fantastické, kdybychom získaly pohár, ale člověk nemůže mít všechno hned," pousmála se Knedlíková.

Angažmá v Györu jí vyhovuje. „Do Bratislavy to mám šedesát kilometrů, do Budapešti sto dvacet. Tím, že jsem z Prahy, není cestování domů problémem. Navíc můj přítel je Slovák. V klubu ale většinou mluvíme anglicky, jelikož tam působí hráčky z celého světa a trenérem je Španěl," ozřejmila česká reprezentantka.

Neztrácí ani kontakt s házenou v domovské zemi. „V Maďarsku jsem teprve dva roky. Výsledkově jsem sledovala i české ligové finále mezi Mostem a Slavií, za kterou jsem předtím nastupovala. Jsem ráda, že jsem se v reprezentaci setkala i s bývalými spoluhráčkami. Teď po sezóně si odpočinu v Praze i v zahraničí," podotkla Knedlíková.

Kapitánka odlišuje klub a národní tým

Iveta Luzumová, která je kapitánkou reprezentace, si nesmírně cení druhého místa v základní skupině kvalifikace o ME. „Získaly jsme hodně bodů do tabulky, které jsou přínosem i pro koeficient do evropského měřítka. Myslím, že holky odvedly perfektní práci a dobře to dopadlo," kvitovala Luzumová i výhru nad Ukrajinou v Mostě.

Klubové úspěchy s Thüringerem jí dodávají sebevědomí. „Ale odlišuji působení v Německu a v reprezentaci. V Thüringeru funguje dlouholetý koncept s trenérem, který má spoustu titulů v řadě. V národním týmu je to něco jiného, jelikož jsme všechny z jedné země. Máme mladé družstvo a moc se nám nevěřilo. Děvčata dokázala, že potenciál v nás je. Ale čeká nás ještě hodně společné práce, abychom zvládli prosincový šampionát," uvažuje kapitánka.

Nad ambicemi družstva je podle ní předčasné rozjímat. „Hlavně se chceme dobře připravit na novou sezónu. Musíme dbát i na svoje zdraví, protože kádr není zase tak široký a každá absence může být znát," usoudila Luzumová o blížícím se náročném podzimu.

Reklama

Související témata: