Hlavní obsah

Historický úspěch přišel po sérii selhání. Teď se Češi zahojili!

Praha

Kdyby byli pověrčiví, snad by do Dauhá ani nevyrazili. S katarskou metropolí měli Ondřej Perušič a David Schweiner nevyřízené účty. V minulém týdnu ale zapsali město na pobřeží Perského zálivu zlatým písmem do historie domácího plážového volejbalu, když dosáhli na první český mužský triumf na Světovém okruhu.

Foto: FIVB

Ondřej Perušič (vlevo) a David Schweiner měli v Dauhá spoustu důvodů k radosti.

Článek

Teď už se při vzpomínkách na své cestovatelské neúspěchy jen pousmějí. „Z předchozích třech ročníků se nám povedlo dvakrát nedorazit. Jednou byly na vině zdravotní problémy, jednou logistika,“ popisuje Perušič. „A když se nám povedlo přijet, tak jsme dvakrát ve skupině prohráli, skončili na posledním místě a jeli domů,“ vybavuje si.

Teď mělo jejich vystoupení naprosto opačný průběh, porážku nepoznali, ztratili jediný set. A to proti sobě měli majitele světových i olympijských zlatých medailí. Odměnou jim je vítězná prémie 20 000 dolarů (necelých 440 tisíc korun). „Tím se aspoň zahojíme za ty předchozí tři roky v Dauhá,“ usmívá se Perušič.

Ve skutečnosti odměnu investují do svého dalšího progresu. Po Dauhá se jejich cesty rozdělily. Perušič letěl domů pobýt pár dnů s rodinou a přítelkyní, pak vyrazí na Tenerife za Schweinerem a další přípravou, než se vydají do mexického Cancúnu, kde je čekají hned tři turnaje za sebou.

„Tam si teď můžeme dovolit vzít s sebou fyzioterapeuta, protože program bude náročný a volna málo. Ale samozřejmě si necháme finanční polštář, protože nevíme, jakou neplechu zase uděláme v pořádání dalších výletů,“ odkazuje Schweiner na časté cestovatelské lapálie týmu, které pak dvojice s nadhledem popisuje na svých facebookových stránkách.

Výkonnost českých jedniček strmě stoupá, ještě před čtyřmi lety byly na konci elitní stovky žebříčku, teď jsou dvanáctí v olympijském rankingu pro hry v Tokiu. „Olympiádu jsme si dali za cíl, když jsme spolu začali hrát a teď jsme velmi blízko,“ ví Perušič. „Získali jsme navíc další sebevědomí, že můžeme porážet i top světové týmy,“ přitakává Schweiner.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Volleyball World (@volleyballworld)

Mužem v pozadí, který dal hře dvojice označované jako Perun a Dave řád, je italský kouč Andrea Tomatis. Před čtyřmi lety jim ho dohodil Martin Lébl, bývalý špičkový volejbalista a dneš šéf jejich zastupující agentury. „Andrea nás naučil beachvolejbal chápat a reagovat na jednotlivé situace, nemít pro všechny situace jen jedno řešení,“ oceňuje Schweiner výsledky spolupráce.

„Na jejím začátku jsme občas trpěli, když jsem se jim snažil vysvětlit, co je pro jejich růst důležité. Teď je vidět, že mi věří a že se to vyplácí. Výsledek z Dauhá je velké zadostiučinění po té práci, kterou jsme společně odvedli,“ cení si Tomatis.

Reklama

Související témata: