Hlavní obsah

Hlavní cenu fair play získal basketbalový trenér Bobrovský. Pocta i pro Malysze

Basketbalový trenér Jan Bobrovský získal hlavní cenu Českého klubu fair play za rok 2015. Jednasedmdesátiletý brněnský kouč a bývalý hráč byl oceněn za své celoživotní postoje. Zvláštní cenu klub udělil někdejšímu polskému skokanovi na lyžích Adamu Malyszovi za pomoc českému soupeři na dakarské rallye.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Basketbalový trenér Jan Bobrovský převzal hlavní cenu Českého klubu fair play za rok 2015.

Článek

Diplom za čin fair play si díky Rallye Dakar odnesl i motocyklista David Pabiška, který už v minulosti získal dvakrát hlavní ocenění a je rovněž držitelem světové ceny fair play.

Bobrovský byl jako hráč vicemistrem Evropy, jako trenér dovedl hráčky Žabovřesk k triumfu v Evropské lize a reprezentační tým žen ke zlatu na ME 2005. Ocenění dostal za to, že své svěřence vždy vedl k respektování pravidel fair play, kterými se také celý život řídil.

"Jsem za tu cenu rád, překvapila mě a řadím ji mezi mé největší úspěchy," řekl Bobrovský při převzetí ceny během slavnostního vyhlášení v sále České národní banky. "Zároveň ale souhlasím s tím, co zaznělo na pódiu, že většina těchto fair play postojů by měla být samozřejmostí na hřišti i v životě. Na svou hráčskou kariéru už si tolik nevzpomínám, ale jako trenér se především snažím ovlivňovat své hráčky a hráče," dodal.

Malysz pomohl na dakarské rallye českému jezdci Martinu Prokopovi, který havaroval a jeho vůz skončil na střeše. Polský závodník u české posádky zastavil a pomohl jí s přetočením auta zpátky na kola. Už předtím Malysz podobně pomohl španělskému soupeři.

"Velmi si tohoto ocenění vážím a považuji ho za čest," vzkázal Malysz v děkovném videu, které dnes natočil.

Diplomy za činy fair play převzala mimo jiné pětice horolezců, kteří v Himálaji organizovali záchranu dvou zahraničních kolegů a přišli kvůli tomu o možnost vystoupit na vrchol Manaslu. Diplom za celoživotní postoj získal ragbyový funkcionář Eduard Krützner.

Děkovný dopis klub předal například teplickému fotbalistovi Janu Krobovi, který v přípravném utkání kopl penaltu záměrně vedle branky, protože s verdiktem rozhodčího nesouhlasil.

Reklama

Související témata: