Hlavní obsah

Polanský - Fegerl 4:2Junior Polanský a Jančařík jsou na ME ve druhém kole

Jekatěrinburg
Aktualizováno

Junior Tomáš Polanský a Lubomír Jančařík postoupili na mistrovství Evropy v Jekatěrinbugru do druhého kola dvouhry. Sedmnáctiletý talent Polanský nečekaně porazil 4:2 Rakušana Stefana Fegerla, 43. hráče světového žebříčku. Jančařík také nebyl favoritem a postoupil po stejném výsledku přes Angličana Paula Drinkhalla. Další tři Češi včetně reprezentační jedničky Dmitrije Prokopcova i kompletní kvarteto žen v soutěži skončili.

Článek

Polanský vyřadil hráče, který v úterý získal pro Rakousko rozhodující bod ve finále soutěže družstev. Fegerl vyhrál první dva sety, ale pak už měl překvapivě navrch český mladík a za 49 minut hry se radoval z postupu.

"Ze začátku jsem hrál s velkým respektem. Navíc jsem špatně přijímal Fegerlův servis, a tak jsem byl neustále pod tlakem," řekl Polanský na svazovém webu.

"Až když jsem ten příjem zlepšil, zjistil jsem, že s ním můžu klidně hrát. Situace se začala obracet, mně se začalo dařit a Fegerl naopak upadal do útlumu. Už se z toho nedostal," doplnil hráč, který za úspěch považoval už postup z kvalifikační skupiny. Teď je ve druhém kole hlavní soutěže, ve kterém se v pátek utká s Angličanem Liamem Pitchfordem.

Osmadvacetiletý Jančařík je v pořadí ITTF o 89 míst dál než 47. Drinkhall, přesto i on po padesátiminutovém boji slavil postup. Nejprve ztratil vedení 1:0, ale třemi sety za sebou dokázal výsledek otočit znovu ve svůj prospěch. Jeho dalším soupeřem bude domácí Alexandr Šibajev.

Naproti tomu Prokopcov, který před šampionátem neskrýval medailové ambice, nestačil na španělského soupeře čínského původu Che Č'-wen. Proti žebříčkově srovnatelnému soupeři uhrál jediný set stejně jako Pavel Širuček a Tomáš Konečný proti favorizovaným Ruwenu Filusovi z Německa a Kristianu Karlssonovi ze Švédska.

Iveta Vacenovská a Renáta Štrbíková prohrály jako papírové favoritky sedmisetové bitvy s hráčkami z druhé stovky světového žebříčku. Štrbíková se Španělkou čínského původu Marií Xiaovou podlehla v rozhodující sadě 12:14. Vacenovská proti Srbce Aně Marii Erdeljiové neudržela vedení 3:2 na sety.

Dana Čechová měla z ženského kvarteta nejtěžší los v podobě Němky tureckého původu Irene Ivancanové a proti 43. hráčce světa uhrála jediný set. O sadu víc vydržela Hana Matelová vzdorovat další soupeřce z první stovky pořadí, domácí Marii Dolgichové (82.).

Mistrovství Evropy ve stolním tenisu v Jekatěrinburgu (Rusko):
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Xiaová (Šp.) - Štrbíková (ČR) 4:3 (11, -7, -4, 11, 8, -3, 12)
Ivancanová (Něm.) - Čechová (ČR) 4:1 (2, 6, 6, -5, 2)
Dolgichová (Rus.) - Matelová (ČR) 4:2 (-7, 2, 5, -6, 8, 5)
Erdeljiová (Srb.) - Vacenovská (ČR) 4:3 (12, 7, -8, -7, -10, 8, 7)
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Polanský (ČR) - Fegerl (Rak.) 4:2 (-5, -8, 10, 7, 7, 10),
Jančařík (ČR) - Drinkhall (Brit.) 4:2 (9, -7, -8, 7, 3, 6)
Filus (Něm.) - Širuček (ČR) 4:1 (-10, 10, 2, 8, 10)
K. Karlsson (Švéd.) - Konečný (ČR) 4:1 (-8, 3, 11, 5, 9)
Che Č'-wen (Šp.) - Prokopcov (ČR) 4:1 (9, 8, 10, -11, 7).

Reklama

Související témata: