Hlavní obsah

Klíčový duel psychicky ustáli. Odšpuntovali jsme se ale až ve třetím setu, říkal Moník

Martin KézrSport.czPrávo

V tvářích se jim zračila úleva, konečně obstáli i v roli favorita. Domácí volejbalisté na mistrovství Evropy v Ostravě zdolali po 82 minutách Černou Horu 3:0 a s bilancí dvou vítězství a při dosavadním skóre 9:7 už nemohou skončit v tabulce hůř než čtvrtí, což jim zaručuje účast v osmifinále šampionátu.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

(Zleva) Luboš Bartůněk, Lukáš Vašina a Jan Hadrava.

Článek

Cesta k nezbytné výhře ale nebyla jednoduchá. „Od začátku bylo vidět, že se hraje o hodně. Bylo to těžký na palici, protože každý z nás měl v hlavě, že tohle utkání prostě musíme dát," vykládal Milan Moník hrající na postu libera.

„Věděli jsme, že musíme vyhrát. Černohorci toho ale v prvních dvou setech hodně ubránili, takže jsme byli vážně rádi, že jsme zvládli alespoň napínavé koncovky. Až ve třetím setu jsme soupeře dostali pod trvalý tlak a přehráli ho," tvrdil smečař Jan Galabov.

Trenér Jiří Novák znovu vnímal, jak jsou pro výkon národního týmu důležité emoce. „Byly to nervy, ale zvládli jsme, co bylo potřeba. Od začátku jsme dobře útočili, ale hůř bránili. Postupně se však mužstvo rozjelo a jeho hlavní zbraní bylo, že trpělivě čekalo na šanci," ocenil kouč.

Z české strany nepřišla žádná ukvapenost jako v sobotu proti Bělorusům. „Tahali jsme bod po bodu a určitě bychom byli radši, kdyby se kýžená výhra narodila ve větším klidu, ale důležité je, že ji můžeme zapsat do tabulky," říkal.

„Naštěstí jsme zvládli koncovku druhého setu, kdy nás dotahovali, ale hlavně ten první, kdy jsme Černohorcům utekli třikrát ze setbolu. Tam bych viděl opravdu klíčový moment. Ve třetím setu jsme se už odšpuntovali, skvěle soupeře tlačili servisem a už to byla pohodička. Na předchozí dva sety jsme se ale dost nadřeli. Dokázali jsme to však psychicky ustát a splnili svůj základní cíl, který jsme si na šampionátu dali," tvrdil Moník.

Ve čtvrtek reprezentanti zakončí účinkování ve skupině proti dosud neporaženým Italům. „Tohle střetnutí si opravdu můžeme jít užít a už tady asi všichni viděli, že se nám lépe hraje, když od nás nikdo nic nečeká," pokračoval Moník.

K osmifinále nastoupí Češi buď v neděli, či v pondělí, znovu v Ostravě. Proti sobě budou mít zřejmě první či druhý celek tallinnské skupiny D, což vychází na Francii nebo Německo.

Reklama