Hlavní obsah

Musíme hrát jako o život, hecují se házenkářky před bitvou s gigantem

Brest

Porážka s Rumunskem na mistrovství Evropy ve Francii má na české reprezentantky větší dopad, než se očekávalo. Ve druhém zápase skupiny D totiž obhájkyně titulu a největší favoritky turnaje Norky prohrály o gól s Němkami a pro český tým může evropský šampionát skončit už po druhém duelu.

Foto: Robert Grim/chf.cz

České házenkářky Jana Knedlíková (vlevo) se společně se Sárou Kovářovou radují z gólu do sítě Rumunek.

Článek

První herní den přinesl z českého pohledu nejhorší možné výsledky. Vítězství omlazeného týmu Německa způsobilo prvotřídní senzaci. Následně pak svěřenkyně trenéra Jana Bašného prohrály s Rumunskem. „Výhra Němek mě překvapila. I na hráčkách bylo vidět, že s ní nepočítaly a zaskočila je," uvedl zkušený stratég.

Aby české házenkářky uchovaly postupové naděje, musí bezpodmínečně vyhrát jeden ze dvou zbývajících zápasů v základní skupině. A za jistých okolností, nemusí stačit ani jedno vítězství. Před dnešním duelem s Norskem se totiž v Brestu hraje druhý zápas skupiny. Pokud Němky porazí Rumunky a Češky prohrají s Norkami, je jasné, že Luzumová a spol. skončí poslední a šampionát pro ně končí. Případná středeční výhra nad Němkami by na třech postupujících týmech už nic nezměnila.

Odčiní debakl z MS?

Z tohoto důvodu je duel s úřadujícími světovými vicemistryněmi a obhájkyněmi titulu nesmírně důležitý. „Na předcházejících šampionátech jsme vždycky první důležitý zápas vyhráli. Teď je to rozehrané jinak. Jestli ale chceme postoupit, musíme porazit správný tým. O to bude cennější, když vyřadíme Norky," komentuje situaci ve skupině Bašný.

Český tým ale nikdy ve vzájemných střetnutích nevyhrál. Naposledy na loňském mistrovství světa schytal debakl 16:34. Přesto si na favorita věří. „Musíme s nimi hrát jako o život. Proč bychom je nemohly také porazit?" burcuje tým Veronika Malá.

V norském družstvu sice chybí nejlepší střelkyně loňského světového šampionátu Nora Mørková, ale vzhledem k široké základně a velkému výběru hráček, to není pro Seveřanky až tak citelné oslabení. „Z fleku by mohly postavit tři národní týmy," upozorňuje na sílu soupeřek česká brankářská jednička Lenka Satrapová.

Reklama

Související témata: