Hlavní obsah

Národní basketbalová liga startuje, Nymburk bude bojovat o patnáctý titul v řadě

Veronika KramlováSport.czPrávo

S několika novinkami odstartuje v pondělí 2. října šestadvacátý ročník Kooperativa Národní basketbalové ligy. Největším favoritem je opět Nymburk, který bude usilovat o patnáctý titul v řadě. Předseda Asociace ligových klubů Tomáš Kotrč však věří, že soutěž bude letos zase o něco vyrovnanější než v předchozích letech.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda basketbalové Asociace ligových klubů Tomáš Kotrč.

Článek

„Nejprve bych chtěl v lize přivítat nový tým Olomoucka, který získal licenci na nejvyšší soutěž od Prostějova,“ řekl Kotrč na úvod úterní tiskové konference. „Věřím, že naváže na úspěchy a tradici Prostějova a v budoucnu bude bojovat o nejvyšší příčky,“ dodal směrem k Hanákům.

Největším favoritem nového ročníku je opět Nymburk, který bude usilovat o patnáctý titul v řadě. „Už v minulé sezóně byly zápasy mnohem vyrovnanější než dříve, a to očekávám i nyní. Věřím, že zápasy budou končit menšími rozdíly,“ přeje si Kotrč, kterého těší, že z dvanácti týmů si hned šest zahraje i evropské poháry.

„Nymburk se představí v Champions League, Pardubice budou v kvalifikaci bojovat o postup do základní skupiny ve FIBA Europe Cupu. Do poháru Helios Alpe Adria Cup se přihlásily Děčín, USK Praha, Ústí nad Labem a Brno,“ prozradil Kotrč.

Finále na dvě vítězná utkání

Národní basketbalová liga odstartuje už příští pondělí 2. října s řadou novinek. Ke změně došlo v limitu zahraničních hráčů. Zatímco loni mohlo k zápasu nastoupit šest cizinců, letos jich může v utkání startovat jen pět.

Změnou prošel také hrací systém, konkrétně finále a boj o třetí místo, kdy se bude hrát na dva vítězné zápasy. Další novinku nabídne hrací systém Českého poháru. Do závěrečného turnaje Final Four, který proběhne příští rok v polovině února postoupí tři celky, které nejlépe zvládnou dvoukolové čtvrtfinále. Čtvrtým účastníkem budou Svitavy, kteří Final Four hostí.

Chybět nebude ani Utkání hvězd, které se uskuteční 30. prosince v Ústí nad Labem. Fanoušci budou moci už od listopadu hlasovat, koho by chtěli vidět v týmu Mazáků a koho v celku Mladých pušek. Nově Kooperativa NBL pro fanoušky také připravila možnost nákupu vstupenek on-line.

Účastníci Kooperativa NBL
MMCITÉ Brno
BK Armex Děčín
Basket Fio banka Jindřichův Hradec
BC GEOSAN Kolín
ČEZ Basketball Nymburk
BK Olomoucko
BK Opava
NH Ostrava
BK JIP Pardubice
USK Praha
DEKSTONE Tuři Svitavy
SLUNETA Ústí nad Labem

Reklama