Hlavní obsah

Rusko s Běloruskem byly vyloučeny i z evropských házenkářských soutěží

Evropská házenkářská federace (EHF) kvůli vojenskému útoku na Ukrajinu do odvolání vyloučila ruské a běloruské kluby a reprezentace z mezinárodních soutěží. Oznámila to po pondělním mimořádném zasedání výkonného výboru.

Foto: Sport.cz

Ruská reprezentantka Polina Kuzněcovová.

Článek

EHF kvůli invazi už minulý týden odložila mimo jiné kvalifikační zápas českých házenkářek s Ukrajinou. Ruským a běloruským týmům pak nařídila hrát domácí zápasy na neutrální půdě.

Dnes federace nejprve zrušila i utkání naplánovaná na tento týden - v kvalifikaci ME se měly utkat házenkářky Řecka a Běloruska a neodehraje se ani zápas Ligy mistrů mezi Brestem a Vardarem Skopje.

Po vzoru řady dalších sportovních organizací a po doporučení Mezinárodního olympijského výboru ale EHF dnes sáhla k přísnějším sankcím. Mezi ně patří mimo jiné i to, že na zápasy nebudou delegováni ruští a běloruští rozhodčí.

"Opatření platí okamžitě, protože válka na Ukrajině stále zuří. Mrzí nás dopad na jednotlivce, kluby i národní týmy, ale doufáme, že po nastolení míru budeme moci jednat o změnách," uvedla v prohlášení EHF s tím, že o reorganizaci soutěží bude informovat v nejbližších dnech.

Reklama