Hlavní obsah

Itálie - Česko 3:0Senzační jízda zlatem neskončila. Mladí čeští volejbalisté ve finále ME prohráli

Zlatá senzace byla blízko. Ale nakonec mladým českým volejbalistům unikla. Reprezentace do 18 let stejně slaví parádní úspěch v podobě stříbrných medailí z mistrovství Evropy v Itálii. Ve finále tam podlehli domácímu týmu 0:3 na sety. „Nevyrovnali jsme se s italským servisem, což bylo fatální pro naši hru, která nás jinak zdobila. Stříbrná medaile je ale fantastická," prohlásil Miloslav Javůrek, vedoucí týmu a manažer reprezentací.

Foto: Český volejbal

Čeští volejbalisté do 18 let vezou z mistrovství Evropy v Itálii stříbrné medaile.

Článek
Fotogalerie

Po evropském titulu z Maďarska v roce 2017 a stříbru z domácího šampionátu ze Zlína také letos kadeti vybojovali medaile z prestižního kontinentálního turnaje. Čeští hráči přitom prohráli na turnaji úvodní zápas s Polskem, od té doby si ale připisovali jednu výhru za druhou. V semifinále si poradili se silnými Bulhary 3:0 a jejich vítězné tažení skončilo až v bitvě o zlato proti Itálii.

„Je to obrovský úspěch. V Evropě je neskutečná konkurence, kluci mají dobře našlápnuto, ale musí na sobě neustále a s pokorou pracovat," konstatoval Javůrek.

Na šampionátu v Itálii vyčníval nahrávač a kapitán Šimon Bryknar. „Zahrál vždycky stabilně a k němu se přidal vždy nějaký další spoluhráč, který předvedl nadstandard a tím strhnul ostatní. Dařilo se třeba Danielu Fabikoviči, hodně dobře zahrál Jakub Klajmon, David Kollátor, Richard Struška a mohl bych vyjmenovat vlastně celou základní šestku. Hodně to bylo o kolektivním výkonu," řekl Javůrek.

Českému volejbalu se daří vychovávat talentované hráče v klubech, což je důležitý základ. „Vše se pak piluje na reprezentačních srazech, kterých mají kluci během roku hodně. Vstříc vycházejí také školy nebo rodiče," popisoval Javůrek.

Evropský šampionát v italském Lecce se přitom málem neuspořádal kvůli situaci kolem koronavirové pandemie. Organizátoři museli nakonec přistoupit k přísným hygienickým opatřením, účastníci nesměli skoro nikam.

„Žili jsme prakticky jen v hotelu, v autobusu, nebo v hale. Tam bylo neskutečné vedro. Mimo hotel jsme se dostali pouze v doprovodu našeho průvodce, který si však musel opuštění hotelu nechat schválit turnajovou vrchností. Testování na covid už nám přišlo jako samozřejmost," doplnil vedoucí českého družstva.

Reklama

Související témata: