Hlavní obsah

Španělé poprvé v historii ovládli házenkářské ME. Na pátý pokus

Záhřeb
Aktualizováno

Házenkáři Španělska porazili v nedělním finále evropského šampionátu v Chorvatsku Švédsko 29:23 a na pátý pokus se dočkali prvního zlata z kontinentálního mistrovství. Seveřané drželi v Záhřebu s favoritem krok jen v první půli, v níž vedli až o tři góly. Celek z Pyrenejského poloostrova ale na přelomu poločasů šňůrou pěti branek otočil stav a v druhém dějství už dominoval. Bronz získala Francie po výhře 32:29 nad Dánskem.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Je dobojováno! Házenkáři Španělska poprvé v historii získali zlato na ME.

Článek
Fotogalerie

Španělé už dvakrát dokázali vyhrát mistrovství světa, na evropském šampionátu se ale dočkali zlata až nyní. Předchozí čtyři finále v letech 1996, 1998, 2006 a předloni přemožitel českého týmu ze základní skupiny prohrál. Švédové na páté prvenství z mistrovství Evropy nedosáhli, i tak mohou z Chorvatska odjíždět spokojení, neboť získali první velkou medaili od stříbra na olympijských hrách v roce 2012.

Španělé v semifinále překvapivě porazili úřadující světové šampiony z Francie, v úvodu souboje o zlato se ale zdálo, jako by je svazoval finálový komplex. Favorit si nevěděl rady se švédskou obranou v čele s brankářem Appelgrenem, který si jen za první půli připsal 11 úspěšných zákroků.

Seveřané si i díky tomu vytvořili třígólové vedení, které ale Španělsko díky povedenému vstupu do druhého dějství rychle smazalo. Favorit od stavu 11:14 pěti góly obrátil stav šňůrou pěti tref a dostal se do pohody.

Španělé vysunuli obranu, mezi tyčemi se rozchytal gólman Sterbik, který v první půli nahradil Corralese, a Švédové za téměř 13 minut druhé půle vstřelili jediný gól. Seveřané fyzicky naprosto odpadli. Španělé, kteří na úvod šampionátu rozdrtili český celek 32:15, šli ve 43. minutě už do pětibrankového vedení a závěr s přehledem dohráli.

O bronz se střetly týmy, které v minulých dvou letech ovládly velké světové turnaje, ale v pátečním semifinále ME překvapivě neuspěly. Mistři světa Francouzi přitom až do zápasu se Španělskem neztratili na turnaji v Chorvatsku v šesti utkáních ani bod, olympijští vítězové Dánové zase v semifinále podlehli Švédsku až po prodloužení.

Zdráhala byl nejlepším střelcem šampionátu

Dánský kanonýr Mikkel Hansen se v závěrečném duelu prosadil jen dvakrát a první místo Ondřeje Zdráhaly v pořadí střelců neohrozil. Šampionát zakončil s 43 góly, český kapitán jich dal 55. Sedmý v pořadí skončil další Čech Stanislav Kašpárek s 33 zásahy.

Zdráhala dosáhl na pomyslnou střeleckou korunu na evropském šampionátu jako třetí Čech v historii. V roce 1998 kraloval kanonýrům s 48 góly nynější trenér národního týmu Jan Filip, v roce 2010 byl s 53 brankami nejlepší Filip Jícha, který vloni na podzim ukončil profesionální kariéru.

Zdráhala patřil v Chorvatsku k nejlepším hráčům českého týmu, který nečekaným šestým místem vyrovnal historické maximum na Euru. Nejvíce se blýskl ve dvou zápasech - na závěr základní skupiny přispěl 14 góly k výhře nad Maďarskem a 13 branek dal při těsně porážce v utkání o páté místo proti Chorvatsku. Devětkrát skóroval proti Slovinsku, osmkrát proti Dánsku, čtyřikrát proti Německu a Makedonii a třikrát proti Španělsku.

Celkem Zdráhala vyslal na soupeřovy brankáře 96 pokusů. Jeho 55 gólů je třetím nejlepším výsledkem v historii šampionátů, lepší byli pouze v roce 2012 rekordman Makedonec Kiril Lazarov s 61 brankami a v roce 2002 Švéd Stefan Lövgren s Islanďanem Ólafurem Stefánssonem, kteří shodně zaznamenali 57 tref.

Zdráhala se navzdory vítězství mezi kanonýry překvapivě nedostal do ideální sestavy šampionátu, v níž nefiguruje ani žádný jiný Čech.

Český celek na šampionátu v Chorvatsku poprvé od roku 2010 postoupil ze základní skupiny a nečekaně obsadil šesté místo, čímž vyrovnal historické maximum z roku 1996.

Mistrovství Evropy házenkářů v Záhřebu
Finále:
Španělsko - Švédsko 29:23 (12:14)
Nejvíce branek: Sole 5/3, Balaguer 5, Dujšebajev 4/1, Entrerríos a Ariňo po 4 - Nielsen 5, Ekberg 4/1, Wanne a Zachrisson po 3. Rozhodčí: Gubica, Miloševič (oba Chorv.). Sedmimetrové hody: 5/4 - 2/1. Vyloučení: 2:3.
O 3. místo:
Francie - Dánsko 32:29 (17:14)
Nejvíce branek: N. Karabatic 9, Mahé 5/1, Abalo a Sorhaindo po 5 - Lindberg 12/1, Lauge Schmidt a Mortensen po 4.
Konečné pořadí ME
1. Španělsko
2. Švédsko
3. Francie
4. Dánsko
5. Chorvatsko
6. Česko
7. Norsko
8. Slovinsko
9. Německo
10. Bělorusko
11. Makedonie
12. Srbsko
13. Island
14. Maďarsko
15. Rakousko
16. Černá Hora

Reklama