Hlavní obsah

Třetí výhra na MS v řadě, to česká házená dvacet let nepoznala. V závěru jsme měli víc klidu, přiznal Zdráhala

Dauhá

Třetí vítězství na mistrovství světa za sebou, to čeští házenkáři už dvacet let nezažili. Po skalpu Islandu, Alžírska přišla v katarském Dauhá i výhra nad Ruskem a jen škoda, že šlo už pouze o utkání Prezidentského poháru, kde se bojuje pouze o konečné 17.-20. místo.

Foto: Pavel Lebeda, chf.cz

Ondřej Zdráhala během zápasu s Ruskem.

Článek
Fotogalerie

Národní tým ale předvedl dobrou hru, udržel trend zlepšení i pozitivní naladění. „Pokud tam bude, máme do budoucna velký potenciál se posouvat dál. Tohle je základ, mančaft musí žít a je to jednodušší, když je na vítězné vlně," mínil trenér Jan Filip, kterého těší skalpy dvou elitních evropských ceků.

„Pro každého bylo docela těžké překousnout zklamání, že jsme přes dvě výhry ve skupině neprošli do osmifinále, ale našli jsme si motivaci a chceme ten Prezidentský pohár získat. Asi je pro všechny docela překvapení, že tady o něj hrajeme zrovna proti takhle silnému soupeři, ale výhra nad Rusy dodává všem sebevědomí," mínil Ondřej Zdráhala, autor osmi českých gólů.

Pro Rusko je absence mezi elitní šestnáctkou historickým malérem, z odhodlání hráčů sborné ale bylo patrné, že trofej, o kterou se teď hraje, může být útěchou i pro ně. „Snažili se hrát hodně rychle, my jim dobře čelili. Chtěli jsme potvrdit trend zlepšení a jsem rád za vítězství, za nímž jsme si prostě víc šli," vykládal jedenatřicetiletý Zdráhala, kterého šampionát zastihl v solidní formě.

Koncovka byla o trpělivosti

Během druhého poločasu vedli reprezentanti až o pět gólů (21:16), přesto zápas dospěl do dramatické koncovky. „Při tak výrazném náskoku jsme nakupili značné množství technických chyb. Tam přišla taková kritická chvíle, než jsme se dostali zpátky do hry. Koncovka už byla o tom, kdo bude trpělivější a bude si hrát to svoje. Hodně pomohly Štochlovy zákroky a v posledních minutách tam bylo z naší strany už jasně víc klidu," uvažoval Zdráhala.

Český tým šanci na cennou výhru nepromarnil. „V některých okamžicích zápasů jsme byli trochu pohodlnější a prohospodařili slušný náskok. Udělali jsme si to sami těžší v okamžiku, kdy možná šlo soupeře zašlapat do země. Velká víra ve vítězství tam ale pořád byla. Dobře, že jsme zvládli závěr a můžeme si to v úterý s Běloruskem rozdat o Prezidentský pohár," prohlásil Filip.

Porazí čeští házenkáři v úterý Bělorusko a získají Prezidentský pohár?
Ano
91,4 %
Ne
8,6 %
Celkem hlasovalo 6918 čtenářů.

Reklama