Hlavní obsah

VIDEO: Turečtí fanoušci zahnali izraelské basketbalisty do šaten

ANKARA

Agresivní turečtí fanoušci v úterý vystrašili basketbalisty izraelského týmu Bnei Hašaron, kteří přijeli do Ankary k utkání Evropského poháru na palubovku týmu Türk Telekom. Hráči hostujícího týmu před domácími příznivci, kteří protestovali proti konfliktu v Gaze, raději prchli do šatny a už se nevrátili.

Článek

Turečtí fanoušci hrozili Izraelcům pěstmi a skandovali hesla "Alláh je velký" či "Vrah Izrael". Nejméně jeden z nich hodil podle agentury AP na palubovku botu. Policie pomocí štítů hráče na cestě do kabin ochránila, do svých šaten odešli také basketbalisté tureckého celku.

Zhruba tisícovce mužů z pořádkových sil se podařilo halu vyklidit i za pomoci falešné zprávy, že utkání bylo odloženo. Rozhodčí poté chtěli odehrát zápas před prázdnými tribunami, to však Izraelci odmítli a zůstali v šatně. Nejspíš tak prohrají kontumačně.

Nepokoje vypukly už dříve před zápasem, kdy proislámská skupina zapálila před stadiónem izraelskou vlajku. Turecko patří po zahájení pozemní ofenzivy v Gaze k velkým kritikům Izraele a požadovala po Organizaci spojených národů, aby se zasadila o zastavení násilí.

Reklama