Hlavní obsah

Volejbalisté Budějovic postoupili do finále extraligy

BRNO

Volejbalisté Českých Budějovic potvrdili roli favorita a po třetím triumfu nad Brnem postoupili do finále soutěže. Jihočeši v úterý na hřišti soupeře zvítězili za pouhých 75 minut 3:0, když lépe zvládli koncovky vyrovnaného prvního a třetího setu, a semifinálovou sérii vyhráli hladce 3:0. Série Liberec - Opava pokračuje, Moravané třetí zápas vyhráli 3:1 na sety a snížili stav na 1:2.

Foto: FIVB

Ilustrační foto

Článek

Brňané svému soupeři vzdorovali zejména v prvním setu, kdy se jim dařilo uhlídat protivníka na síti a dokázali se prosadit i v útoku. V průběhu prvního setu získali zejména zásluhou Hrazdirova tvrdého zakončení tříbodové vedení 10:7, které ale dlouho neudrželi. Hosté vykrývali dobře pole a soupeře přehrávali i jistějším podáním. Ve vyrovnané koncovce měli mírně navrch budějovičtí volejbalisté, jejich třetí setbol proměnil Smrčka bodem přímo z podání.

Ve druhém setu už diktovali tempo hostující volejbalisté, kteří hodně těžili z precizního výkonu zkušeného čtyřicetiletého Pochopa i chytré rozehrávky Sládečka. Na smeči se prosazovali nejčastěji Čajan, Smrčka a Ventruba. Postupně získal budějovický tým čtyřbodový náskok, který už nestačili domácí hráči dohnat.

Brňané ale byli bojovně naladění a ve třetím setu opět kladli soupeři tuhý odpor. Náskok z úvodu setu ale neudrželi. Brňané kromě hlavní opory Hrazdiry těžili ze hry Katony a Böhma. V koncovce ještě stačili smazat dvoubodové vedení soupeře, v dramatickém závěru se však nedostali ani k výhodě setbolu. Koncentrovaněji hrající budějovický tým proměnil při Sládečkově podání druhý mečbol.

"Navzdory porážce jsme ale předvedli, že jsme se do semifinále nedostali náhodou. Bojovali jsme proti zkušenějšímu soupeři. Měli jsme problémy s podáním," řekl po zápase trenér domácího týmu Jaroslav Vlk. Budějovický trenér Petr Brom neskrýval spokojenost s postupem. "Brňany nabudil čtvrtfinálový úspěch s Ostravou. Proto jsem také dnes očekával tvrdý souboj, což se potvrdilo. Výsledek byl o koncovkách jednotlivých setů, ve kterých jsme byli šťastnější, klidnější a méně jsme chybovali."

Opava si vynutila další zápas 

Volejbalisté Opavy odvrátili hrozbu vyřazení a ve třetím semifinále play off extraligy porazili na domácí palubovce Liberec 3:1. Stav série snížili Moravané na 1:2, takže České Budějovice, které dnes i potřetí porazily Brno, si na finálového soupeře musí počkat nejméně do středy. To se v Opavě uskuteční čtvrté utkání se začátkem opět v 19:00.

Zatímco v Liberci nevyhráli Opavané v předchozích dvou zápasech ani set, dnes hned ten první vyzněl zcela jednoznačně v jejich prospěch. Domácí Duklu vůbec nepustili do tlaku, dařila se jim hra v útoku i na bloku a i přes slabší servis vyhráli 25:15.

Ve druhém setu rozjeté Opavany přibrzdily tři útoky do autu, ale vývoj dokázali otočit úspěšným blokem. Bízův servis pak ale vymazal náskok domácích ve třetí sadě a chyba Sukuby při podání v koncovce přinesla snížení na 1:2. Ve čtvrtém setu za stavu 17:16 dvakrát chyboval Bíza, po něm Polák, ale ani to Liberec nerozhodilo a Severočeši ještě stav srovnali. Druhý mečbol však opavský Svoboda proměnil.

"Rozhodlo, že jsme dokázali ublokovat Bízu a Poláka. Dnes se nám dařily všechny herní činnosti a zvládli jsme utkání i psychicky," pochvaloval si domácí kouč Martin Demar. Liberecký trenér Vladimír Merta uznal, že především v prvních dvou setech byla Opava lepší. "Lépe podávala a hrála v pohodě. Rozhodl čtvrtý set, kdy jsme v koncovce chytili čtyři útoky, ale vzápětí je neprodali."

Extraliga volejbalistů - semifinále, 3. zápas
Brno - České Budějovice 0:3 (-24, -21, -24).
Rozhodčí: Pecháček, Pavelek. Čas: 75 min. Diváci: 800. Konečný stav série: 0:3.
Opava - Liberec 3:1 (15, 22, -24, 24)
Rozhodčí: Dvořák, Dočkal. Čas: 102 min. Diváci: 750. Stav série: 1:2.

Reklama

Související témata: