Hlavní obsah

Česko - Tunisko 3:1Volejbalisté udělali první krok do světové Ligy národů

Na rozdíl od českých žen začali volejbalisté svůj Challenger Cup úspěšně, v korejském Soulu po necelých dvou hodinách zdolali Tunisko 3:1. Klíčová byla napínavá koncovka třetího setu, který národní tým vyhrál 28:26, a pak už zápas vedl k vítězné tečce. Češi tak udělali první ze tří kroků nutných k postupu do světové Ligy národů. Druhý zkusí zvládnout v sobotu v 5:00 SELČ proti Kubě, a pokud by uspěli, hráli by finále kvalifikace proti lepšímu z duelu Korea - Turecko.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Volejbalista Adam Zajíček s pohárem a zlatou medailí za vítězství Evropské ligy.

Článek

Český tým začal s velkou chutí, proti Tunisanům stavěl účinné bloky a pod velením smečaře Galabova perfektně útočil. Když získal v první sadě vedení 16:8, bylo jasné, že vedení z ruky už nepustí.

Ještě začátek druhého dějství se nesl v podobném duchu a po čtvrtém esu vedli Češi 9:6. Jenže pak se dostal na servis Karamosli a bylo z toho šňůra jedenácti tuniských bodů v řadě.

Reprezentanti si nevěděli rady na příjmu, neměli ani přihráno a za žádnou cenu nebyli schopni pohnout s postavením. Povedlo se jim to až díky přešlapu podávajícího hráče, jenže v tu chvíli byl náskok afrických šampionů už prakticky nedostižný.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér mužské volejbalové reprezentace Jiří Novák.

Na českém týmu ležela deka, ale zlepšením obrany v poli i preciznější prací na síti se postupně zvedl. Třetí set dospěl k dramatické koncovce, v níž mělo setbol za stavu 26:25 i Tunisko, ale ten se povedlo odvrátit. Nakonec svou čtvrtou příležitost k ukončení sady využili reprezentanti, když střídající univerzál Šotola otřel svou smeč o blok soupeře.

Zjevná psychická výhoda se překulila na českou stranu, volejbalisté zase působili svěžejším dojmem než Tunisko, které je přitom na světovém žebříčku před nimi. Čtvrtá sada se od stavu 7:6 začala jasně vyvíjet pro reprezentanty, kteří se mohli spolehnout na agresivní příjem a téměř v každé výměně měli lepší herní detaily.

Velmi nadějně už vypadalo vedení 19:12, Češi už hráli v pohodě. Když Licek ze servisu poslal míč přesně na koncovou čáru, byl z toho mečbol. Vzápětí Ben Othman z levé strany mířil do autu a tuniská trenérský výzva na český dotek sítě byla neúčinná. Národní týn, který prošel bez zaváhání k triumfu v Evropské lize, udržel letní neporazitelnost i baráži o světovou soutěž.

Český tým se mohl radovat, i když si cestu za vítězstvím sám komplikoval. „Začali jsme dobře, ale ve druhém setu jsme to moc nezvládli, vymýšleli kraviny a dostali jsme se kvůli tomu hrozně dolů. Když si Tunisané začali věřit, tak hráli úplně jinak. Pro nás tak bylo rozhodující, že jsme urvali koncovku třetí sady, vrátili jsme se mentálně nahoru a začala nám znovu fungovat naše hra," tvrdil trenér Jiří Novák.

„Po prvním setu jsme si asi trošku mysleli, že to půjde samo, jenže soupeř se zlepšil a nás to nějak složilo. Ve třetí sadě jsme se vrátili zpátky, bojovali a po té napínavé koncovce, v níž jsme čapli důležité balóny, už jsme byli jasně lepší a přišlo mi, že to Tunisko trošku vzdalo. Za výhru jsme opravdu rádi," tvrdil nahrávač Lukáš Bartůněk.

Spoustu dobré práce na síti odvedl blokař Adam Zajíček. „Byl to náročný zápas, moc jsme nevěděli, co můžeme od Tuniska očekávat. Ve druhém setu nastaly problémy, byli jsme trochu psychicky dole. Ale začali jsme se soustředit na detaily, které můžeme zlepšit, dokázali jsme soupeře zase rozhodit a nakonec porazit," hodnotil kapitán.

Češi mají sotva sedmnáct hodin na odpočinek, než nastoupí proti Kubáncům. „Myslím, že v sobotu nemáme co ztratit, protože Kuba je veliký favorit. Mohl by na ni platit kvalitní servis, abychom ji drželi dál od sítě, ale určitě musíme hrát malinko líp v ostatních činnostech, hlavně na příjmu. Pokusíme, se co nejlépe takticky připravit," uvažoval kouč už směrem k dalšímu zápasu.

Čtvrtfinále Challenger Cupu volejbalistů v Soulu:
Česko - Tunisko 3:1 (16, -17, 26, 16)
Sestava a body Česka: Licek 8, Zajíček 6, Indra 10, Galabov 12, Polák 1, Bartůněk 5, libero Moník - Čech 1, Šotola 13, Srb, Špulák 9. Trenér: Novák.
Nejvíce bodů Tuniska: Bungí 18, Búgirra 11. Čas: 110 min.
Turecko - Katar 3:1 (23, 16, -22, 15).
Semifinálové dvojice:
Česko - Kuba
Turecko - Korea.

Reklama