Hlavní obsah

Česko - Slovensko 3:1Volejbalistky na úvod Evropské ligy porazily Slovensko

Aktualizováno

České volejbalistky na úvod Evropské ligy porazily ve Zlíně Slovensko 3:1 po setech 25:16, 22:25, 25:20 a 25:11. Lídrem týmu byla se 23 body smečařka Michaela Mlejnková. Ve skupině B jsou ještě Rumunky, které domácí utkání se Slovenskem prohrály. Češky se s nimi v repríze loňského semifinále utkají v sobotu v Ostravě.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Hráčky Česka se radují z vítězství.

Článek

V základní sestavě omlazeného českého týmu po boku kapitánky Mlejnkové nastoupily další účastnice loňského MS Kateřina Valková, Gabriela Orvošová, Ela Koulisiani, Magdaléna Jehlářová a na liberu Daniela Digrinová. Doplnila je dvacetiletá smečařka Magdaléna Bukovská, která v minulém ročníku Evropské ligy nastupovala jen sporadicky.

Češky, které v Evropské lize obhajují stříbro, od začátku potvrzovaly roli favoritek. Dařilo se jim na přihrávce, takže Valková mohla často využívat v útoku středové hráčky. Celkem měly domácí hráčky v úvodní sadě třiašedesátiprocentní úspěšnost v útoku.

Ve druhém setu se ale začala karta obracet. Slovenky vyhledávaly servisem Bukovskou, jež pod tlakem nebyla na přihrávce tak přesná. Češky tak útočily do srovnané slovenské obrany, která se postupně rozehrála k výbornému výkonu. Slovenky vedly už 22:17. Domácí sice sérií při servisu Bukovské vyrovnaly na 22:22, ale další poslední tři míče patřily znovu Slovenkám.

Ztráta koncentrace ve druhém setu

"První set jsme měli skvěle rozehraný, ale ve druhém jsme trochu ztratili koncentraci. Ale to je důvod, proč chceme hrát tyto zápasy, které by mohly ukázat naše slabiny, abychom se zlepšili," uvedl v tiskové zprávě trenér Jannis Athanasopulos.

Ve třetí sadě Češky znovu zpřesnily přihrávku a prosazovaly se v útoku, i když proti houževnatým Slovenkám často skládaly míče až na několikátý pokus. Pětibodovou sérií utekly na 13:10 a náskok postupně navýšily až na pět bodů. Trpělivou hrou podpořenou kvalitním servisem a dobrými bloky bez problémů dotáhly set do vítězného konce.

Odpor slovenských volejbalistek domácí definitivně zlomily osmibodovou sérií ve čtvrté sadě, kdy odskočily na 12:5. Pak se jim začalo dařit prakticky všechno. Na hřiště se díky tomu mohly dostat i poslední dvě české náhradnice, které předtím nedostaly příležitost.

Za stavu 16:7 poslal kouč do hry druhé libero Lucií Kolářovou, sestru gólmana pražské Slavie Ondřeje Koláře. Za stavu 21:10 se dostala na palubovku i teprve sedmnáctiletá smečařka Joséfina Smolková. Té dala Valková důvěru při mečbolu a Smolková útokem ukončila zápas.

Federální derby tak stejně jako v obou utkáních základní skupiny v minulé sezoně Evropské ligy skončilo 3:1 pro český tým. Ten průběžně vede skupinu B. "Těšíme se na zápas v Ostravě a doufám, že nás přijde podpořit hodně fanoušků. Byli jsme velmi silní na servisu a na ztrátě, ale musíme zapracovat na spoustě věcí, abychom naši hru ještě zlepšili," řekl řecký kouč.

Evropská liga volejbalistek ve Zlíně:
Skupina B:
Česko - Slovensko 3:1 (16, -22, 20, 11)
Rozhodčí: Vinalijev (Bulh.), Marschner (ČR). Čas: 105 min. Diváci: 1200.
Sestava a body Česka: Bukovská 13, Koulisiani 7, Orvošová 17, Mlejnková 23, Jehlářová 15, Valková 4, libero Digrinová/Kolářová - Pelikánová, Brancuská 2, Jedličková 3, Kalhousová, Pavlová, J. Smolková 1. Trenér: Athanasopulos.
Nejvíce bodů Slovenska: Šepeľová 14, Fričová 13, Abrhámová 10.
1.ČESKO1103:197:723
2.Slovensko2114:4166:1743
3.Rumunsko1011:377:940

Reklama