Hlavní obsah

Volejbalový svaz i čeští beachvolejbalisté kritizují FIVB kvůli Rusku

Mezinárodní volejbalová federace (FIVB) jako jedna z mála neodebrala Rusku po válce na Ukrajině pořadatelství významné sportovní akce. Stále počítá s konáním letošního mistrovství světa mužů v deseti ruských městech, což kritizuje český svaz i přední beachvolejbalisté. V otevřeném dopise vyzvali federaci, aby následovala doporučení Mezinárodního olympijského výboru a zbavila Rusko organizace. Dopis podepsal Ondřej Perušič, jeho spoluhráč David Schweiner či nejlepší ženská dvojice.

Foto: Český volejbal

Marek Pakosta, předseda volejbalového svazu, řekl, že vedení ČVS stojí jednoznačně za Ukrajinou a bude podporovat potenciální sankce, které budou aplikovány na ruský sport.

Článek

"Vzhledem k událostem posledních týdnů a velmi vlažnému, až alibistickému přístupu ze strany mezinárodní federace volejbalu a beachvolejbalu (dále jen FIVB), jsme se s významnou částí dalších hráčů rozhodli vydat otevřený dopis FIVB, ve kterém shrnujeme postoje všech podepsaných a apelujeme na FIVB, aby přehodnotila svá dřívější vyjádření a k problematice se postavila čelem," napsal Perušič na facebooku.

Otevřený dopis podepsalo během jednoho dne více než 40 hráčů, například i ženské jedničky Barbora Hermannová a Marie-Sára Štochlová. Na federaci apeluje kvůli přeložení šampionátu z Ruska z přelomu srpna a září, na který Češi nepostoupili, i předseda svazu Marek Pakosta.

"Neumím si představit, že by po tomto bezprecedentním vojenském vpádu Ruska na Ukrajinu někdo na MS vůbec přijel, a pokud ano, nevím, jak by Rusko zabezpečilo bezpečnost jednotlivým výpravám a hráčům. Vedení Českého volejbalového svazu stojí jednoznačně za Ukrajinou a bude podporovat potenciální sankce, které budou aplikovány na ruský sport," uvedl Pakosta na svazovém webu.

FIVB v neděli odebrala Rusku pořadatelství Ligy národů, ženský turnaj měla na konci června hostit Ufa a mužský v červenci Kemerovo. Situaci ohledně dalších volejbalových či beachvolejbalových akcí včetně MS bude podle prohlášení "nadále pečlivě sledovat". Pokud mistrovství světa v Rusku zůstane, olympijští vítězové z Francie už ujistili, že na něm startovat nebudou.

Reklama

Související témata: