Hlavní obsah

Buggyra měla při premiérové čtyřiadvacetihodinovce problémy, celkově je druhá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilový tým Buggyra ZM Racing zakončil v Barceloně svou premiérovou sezonu v okruhovém seriálu 24H Series i první start ve čtyřiadvacetihodinovém závodě třetím místem v kategorii GT4. V konečném hodnocení seriálu byl druhý. O možný útok na celkové vítězství připravily jezdce Buggyry technické problémy hned na startu, kdy mechanici museli hodinu opravovat vůz Mercedes-AMG GT4.

Foto: Buggyra Media

Buggyra se v Barceloně radovala ze třetího místa v kategorii GT4.

Článek

Dramatický závěr sezony. Ve Španělsku hájili barvy Buggyry vedle základní týmové trojice Adama Lacka, Davida Vršeckého a Aliyyah Koloc ještě Jaroslav Janiš a Jaromír Jiřík. Podařilo se jim sice vyhrát kvalifikaci, do závodu ale po problémech s palivovým čerpadlem včas neodstartovali.

„Byla to extrémně náročná a dlouhá sezona. Od Dakaru jsme se nezastavili. Absolvovali jsme celý ročník vytrvalostních závodů a mezitím také několik dálkových rallye. Sezona endurance se od začátku vyvíjela dobře, během roku jsme vedli. Měli jsme párkrát smůlu, ale nedělali jsme velké chyby,“ hodnotí šéf týmu Martin Koloc okruhovou sezonu Buggyry.

„V šampionátu nám nakonec patří druhé místo, Aliyyah jen těsně skončila druhá v GT Junior. Když si uvědomíme, kolik skvělých mladých pilotů ve 24H Series jezdí, je to neuvěřitelný výsledek. Budeme tvrdě pracovat, abychom příští rok byli ještě lepší. Na náš tým jsem velmi pyšný, nikdy se nevzdává,“ zdůrazňuje šéf.

Buggyra sice ovládla kvalifikaci, do závodu ale po problémech s palivovým čerpadlem včas neodstartovala. Oprava mechanikům zabrala hodinu.

„Po vyhrané kvalifikaci jsme věděli, že máme rychlost. Proto jsme čekali trochu jiný začátek závodu, a ne že se začne hned po startu se servisem. Připadal jsem si trochu zoufale. Všichni na startu ujíždějí a já restartuju systémy a zkouším najít cestu, jak auto rozhejbat. Tým ale v boxech předvedl úžasnou práci, když našel problém, dokázal ho vyřešit a odjeli jsme zbytek závodu bez problémů,“ chválí Vršecký mechaniky.

Foto: Buggyra Media

Noční část čtyřiadvacetihodinového závodu v Barceloně.

I když posádka Mercedesu-AMG GT4 vyjela prakticky jen na „třiadvacetihodinovku“, dokázala stáhnout velkou část své ztráty. Porazila několik výkonnějších vozů GT3 a pohárových Porsche a díky promyšlené strategii ji od druhého místa ve třídě dělila pouhá minuta a půl.

„Měli jsme šanci a rychlost na to vyhrát. Nicméně je to dlouhý závod a je potřeba i trocha štěstí. A to na naší straně nebylo. Příští rok přijedeme silnější a připravenější a budeme mít více štěstí. Ale celkově jsem spokojený,“ ujišťuje Jaroslav Janiš, debutant v barvách Buggyry. Zkušený jezdec endurance dovezl auto do cíle, navíc se během závodu podílel také na tvorbě strategie týmu.

Z celkového triumfu v kategorii GT4 se radoval korejský tým Atlas BX Motorsport, jehož jezdci ovládli čtyři z pěti závodů v seriálu. Buggyra byla nejrychlejší ve dvanáctihodinovce v belgickém Spa-Francorchamps.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.