Hlavní obsah

Rovanperä sahá po titulu, Středoevropskou rallye vede Neuville

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fin Kalle Rovanperä má na dosah obhajobu titulu mistra světa v rallye. Jeho rival Elfyn Evans z Velké Británie v sobotní erzetě Středoevropské rallye havaroval a dál nepokračuje. Novým lídrem soutěže, která odstartovala na českém území, je po druhé etapě Thierry Neuville z Belgie, Rovanperä na něj ztrácí 26 vteřin. Čech Erik Cais je zatím jedenáctý.

Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Erik Cais během druhé etapy Středoevropské rallye.

Článek

Třiadvacetiletý Rovanperä měl před startem rallye v čele průběžného pořadí MS náskok na týmového kolegu z továrního týmu Toyoty Evanse 31 bodů, k obhajobě titulu jej potřebuje udržet. Evans se může do soutěže ještě v neděli teoreticky vrátit a získat maximálně pět bodů v závěrečné power stage, takže rodák z Jyväskylä ještě s jistotou slavit nemůže.

„Už před startem do erzety jsem věděl, že Elfyn havaroval, tak proč bych riskoval? V předešlém testu jsem měl krizovku, teď je důležité dokončit rallye,“ řekl Rovanperä po obědě. Po podvečerních testech přidal: „Jsou to nejtěžší podmínky, které jsem na asfaltové soutěži zažil. Jsem rád, že jsem v cíli a zítra zkusíme dokončit práci.“

Trať je znovu hodně blátivá a nepředvídatelná. Je velkou alchymií vybrat ty správné pneumatiky, piloti často chybují a ocitají se mimo trať.

Nejlepším českým jezdcem je i nadále Erik Cais, po druhé etapě je 11. „Byla to pekelná zkouška. Bahno je všude po trati, ale díky fanouškům panuje skvělá atmosféra, která připomíná Monte Carlo,“ uvedl Cais po závěrečné sobotní erzetě.

Středoevropská rallye, závod mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 2. etapě:
1. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) 2:18:34,5
2. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -26,2
3. Tänak, Järveoja (Est./Ford Puma) -1:49,1
4. Ogier, Landais (Fr./Toyota Yaris) -2:20,2
5. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -2:47,9
6. Suninen, Markkula (Fin./Hyundai i20) -2:58,8
...12. CAIS, TRUNKÁT (ČR/Škoda Fabia RS) -9:42,3
18. BŘEZÍK, KRAJČA (ČR/Škoda Fabia) -13:41,2
23. SKÁLA, SKOŘEPA (ČR/Hyundai i20 Rally2) -18:05,3
24. VOJTĚCH, ERNST (ČR/Škoda Fabia) -18:34,2

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.