Hlavní obsah

Albon rozsekal auto a Williams nemá náhradní. Je to důkaz, jak jsme pozadu, říká šéf. Přesto si pilot zazávodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Loni tady při závodě rozsekal auto, teď se mu to stalo už v prvním tréninku. Pro Alexe Albona to mohlo mít vážné následky. Hrozilo, že se nezúčastní nedělního závodu F1, neboť Williams nemá v Melbourne náhradní vůz. Tým řešení nakonec našel, „obětoval“ méně zkušeného Logana Sargeanta, v jehož monopostu Albon absolvuje zbytek víkendu. Samotné dva úvodní tréninky vyhráli Lando Norris z McLarenu a Charles Leclerc z Ferrari.

Foto: Scott Barbour, ČTK/AP

Alex Albon před nehodou v prvním tréninku na Velkou cenou Austrálie.

Článek

Najel na obrubník, který ho rozhodil, a monopost následně rozstřelil o svodidla. V sluchátkách pak okamžitě slyšel dotaz: „Jsi v pořádku?“

„Ano. A promiňte,“ odpověděl smutně Alex Albon.

Nejspíš už tušil, jak vážné následky jeho karambol bude mít. Na trati zůstalo množství úlomků, ředitelství závodu vyvěsilo červené vlajky a pak se pár hodin čekalo, jestli se Albon objeví v druhém pátečním tréninku. Nestalo se tak a tým Williams oznámil, že v Austrálii nemá náhradní šasi.

„Je vážně poškozené. A pokud se ho nepodaří opravit přes noc, tým se musí rozhodnout, kdo získá jediné auto, které zbude na závod. Poškozeny byly také motor a převodovka,“ reportoval z Austrálie novinář Tobi Grüner z Auto Motor und Sport.

Druhý pilot stáje Američan Logan Sargeant vyděsil inženýry ve druhém tréninku, kdy dostal hodiny. Ovšem i tak bylo nečekané, když mu tým „sebral“ auto a upřednostnil Albona. „Učinili jsme rozhodnutí, které podle našeho názoru přinese největší šanci na zisk bodovaného umístění. Nebylo to jednoduché a můžeme jen a jen děkovat Loganovi za to, jak dobře to rozhodnutí přijal. Je to opravdový týmový hráč,“ řekl šéf stáje James Vowles.

„Je ale překvapující, že si Williams neudělal náhradní monokok,“ přiznal ve vysílání Nova Sport komentátor a bývalý závodník Josef Král.

Proč to tak je, vysvětlil později šéf stáje Vowles. „V současné F1 je nepřijatelné, že nemáme k dispozici náhradní kus, ale je jen odraz skutečnosti, jak hodně pozadu jsme byli v průběhu zimní přestávky. A je to taky ukázka, že musíme projít změnami, abychom se dostali do lepší pozice v budoucnosti.“

Účet letecké společnosti Ryanair na síti X si pak z celé záležitosti udělal srandu a vystavil fiktivní letenku pro Sargeanta z Melbourne.

Úvodní tréninky na Velkou cenu Austrálie vozů formule 1 vyhráli Lando Norris z McLarenu a Charles Leclerc z Ferrari. Druhý byl vždy úřadující mistr světa Max Verstappen z Red Bullu, který v první části ztratil na Norrise 18 tisícin sekundy a v odpoledních jízdách zaostal za Leclercem o 381 tisícin. Třetí byl ve druhém tréninku Leclercův týmový kolega Carlos Sainz, který se vrací po operaci slepého střeva.

Program Velké ceny Austrálie bude pokračovat sobotním třetím tréninkem, po němž se pojede od 6:00 SEČ kvalifikace. Závod se uskuteční v neděli o hodinu dříve.

Reklama