Hlavní obsah

Bahrajn ustoupil a vzdal se letošní Velké ceny formule 1

PRAHA/MANÁMA

Organizátoři Velké ceny Bahrajnu se po týdnu mediálních přestřelek rozhodli ustoupit kritice a sami se vzdali letošního závodu formule 1. Ten měl podle původního kalendáře otevřít v březnu letošní šampionát, kvůli nepokojům v zemi byla ale zrušen a minulý týden mu byl přidělen nový termín 30. října. Tím se ale délka šampionátu protáhla téměř do poloviny prosince, což narazilo u šéfů stájí. Nehledě na to, že situace v zemi stále není pod kontrolou.

Foto: Hasan Jamali, ČTK/AP

Fernando Alonso s vozem Ferrari při Velké ceně Bahrajnu.

Článek

Kritika proti konání závodu a prodloužení sezóny do 11. prosince, kdy se měla jet premiérová Velká cena Indie, vyvstala ještě před rozhodnutím Světové rady motorsportu a minulý pátek po vynesení verdiktu logicky ještě zesílila. Již ve středu naznačil možnost úplného zrušení závodu i sám šéf formule 1 Bernie Ecclestone a ve čtvrtek v noci pak organizátoři Velké ceny vydali prohlášení, v němž potvrdili, že se závodu dobrovolně vzdávají.

"Bahrajn by velice rád přivítal Velkou cenu v souladu s rozhodnutím Světové rady. Současně se ale jasně ukázalo, že toto rozhodnutí nemá podporu, což plně respektujeme. Bahrajn se vždy snažil hrát v rozvoji formule 1 pozitivní roli, od pionýrských začátků F1 na Středním východě až po podporu dalších zemí, které rozšířili celosvětovou působnost seriálu," uvedl šéf okruhu Šáchir Zajíd Rašíd Alzajání.

Kalendář formule 1 se tak vrací do podoby, jakou dostal v březnu. Závod v Indii se uskuteční podle původního plánu 30. října a sezónu uzavře 27. listopadu Velká cena Brazílie. A Bahrajn by měl zahájit sezónu formule 1 v roce 2012. "Chceme, aby naše role zůstala pozitivní a konstruktivní a proto se s ohledem na celý sport již nebudeme snažit o další změnu kalendáře. A těšíme se, že všechny stáje a fanoušky přivítáme v Bahrajnu opět příští rok," dodal Alzajání.

Reklama

Související témata: