Hlavní obsah

Button: Závěr závodu přinese šokující množství předjížděcích manévrů

Pilot McLarenu Jenson Button předvídá, že závěrečné minuty první Velké ceny letošní sezóny formule 1 budou v Austrálii pořádně horké. Diváci si prý neumí ani představit, jak pneumatiky Pirelli závod zdramatizují. Čekat se dá šokující množství předjížděcích manévrů, prorokoval Brit.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Jezdec McLarenu Jenson Button

Článek

Pirelli odhaduje, že bude každý jezdec muset přezout během závodu v Melbourne asi třikrát, což v kombinaci s rychlou degradací pneumatik přinese podle Buttona dramatické dění na trati.

"Myslím, že v posledním stintu (od posledních zastávek do konce závodu) uvidíte tolik předjíždění, že to bude všechny šokovat," odhadl Button. "V tomto závodě se bude bojovat až do poslední zatáčky, což je skvělé. Nevím, jestli takové budou všechny závody, ale tenhle ano, protože pneumatikám ještě pořádně nerozumíme."

"Podle mě bude důležité v posledním stintu šetřit pneumatiky. V prvních dvou nebo třech ani moc ne, protože jak všichni vědí, důležité je zastavit o kolo dřív než všichni ostatní. Když to uděláte, předjedete je, protože budete mít nové pneumatiky a budete rychlejší o tři sekundy na kolo."

"Bude to zajímavé. Důležité bude, kdo najde dost odvahy na to zajet jako první do boxů, protože si sice můžete myslet, že jste na první zastávce hodně vydělali, ale všechno můžete znovu ztratit během poslední zastávky nebo posledního stintu."

Podle Buttona vstupují do prvního závodního víkendu v každém případě v roli favoritů týmy Ferrari a Red Bull. "Naše rychlost? Opravdu nevím, jak na tom jsme, což je vzrušující, protože bychom o víkendu mohli příjemně překvapit," odhadl.

Ne zcela vydařené zimní přípravy nemusí být podle mistra světa z roku 2009 rozhodující. "Nebudu lhát, během testů jsme neodjeli dostatečný počet kol. Odjeli jsme asi jen polovinu ve srovnání s těmi vpředu, což určitě před začátkem sezóny nestačí. Ale v této situaci jsem byl už dřív (s Brawnem) a šampionát jsem vyhrál. Možné je všechno," uzavřel.

Reklama

Související témata: