Hlavní obsah

Coulthard ještě na důchod nemyslí

PRAHA

Už dvanáctou sezónu v kolotoči seriálu mistrovství světa formule 1 uzavře tento víkend v Šanghaji David Coulthard. Skotský pilot stáje Red Bull ve čtyřiatřiceti letech ani zdaleka nemyslí na odchod do sportovního důchodu a po přestupu do stáje Red Bull si užívá závodnického života plnými doušky.

Foto: Hoch Zwei

Ilustrační foto

Článek

Coulthardova hvězda poněkud pohasla v závěru jeho angažmá v týmu McLaren a budoucnost vítěze třinácti Velkých cen byla před letošní sezónou značně nejistá. Pak ale přišla nabídka od stáje Red Bull, která do šampionátu vstoupila po koupi týmu Jaguar, a Coulthard znovu ožil. Svému novému zaměstnavateli vyválčil v dosavadním průběhu letošní sezóny čtyřiadvacet bodů, za což byl odměněn kontraktem i pro příští rok.

Po angažování v Red Bullu Coulthard chytil druhý dech. "První šanci jsem dostal před deseti lety a na konci loňského roku byla moje role ve formuli 1 poměrně nejasná. Vstupem Red Bullu do seriálu se přede mnou otevřela druhá šance. A já začal vnímat dění z trochu jiného úhlu pohledu," prohlásil sympatický Skot při přípravách na poslední závod sezóny.

Zkušenosti velkou devizou

"Soustředím se plně na závodění, kdybych tak nečinil, tak duševně odejdu. A na to ještě nejsem připraven," tvrdí. Ve startovním poli patří k nejstarším, sám sebe ale za starého nepovažuje. "Cítím se pořád mladý, ale je jasné, že okamžik odchodu dříve nebo později přijde. Určitě nebudu závodit dalších jedenáct let. I když by to byl zajímavý rekord působit přes dvacet let ve formuli 1," řekl.

Coulthard si pořád umí závodění užít. "Miluji závodní ježdění, miluji výzvy a srovnání s konkurencí. Jednou ale přijde čas, kdy přestanu splňovat kritéria, která přede mne tým staví, nebo zkrátka moje láska pohasne," uvedl.

Nyní ale stále cítí, že je platným článkem týmové hierarchie. "Jezdím spolu s mladými jezdci (Christianem Klienem a Vitantoniem Liuzzim - pozn. red.), ale nemám problém s tím, je porazit. Oba jsou velice talentovaní, ale nemají dost zkušeností na to, aby na ně mohlo vedení vsadit. Zatím mám pořád své místo jisté," uzavřel Coulthard.

Reklama

Související témata: