Hlavní obsah

Další slavné jméno ve formuli 1? Talentovaný mladík je potomkem posledního rakouského císaře

Praha

Jeho praděd Karel I. byl posledním rakouským císařem a českým králem. Ferdinand Zvonimir Habsbursko-Lotrinský by také jednou rád vládl světu. Avšak tomu motoristickému. Dvacetiletý Rakušan je automobilovým závodníkem, který během letošní sezóny působil ve formuli 3 a rád by jednou usedl i do monopostu formule 1.

Foto: Profimedia.cz

Ferdinand Zvonimir Habsbursko-Lotrinský.

Článek

Na motokárách jezdil už jako malý klučina. Ve čtrnácti letech začal se závoděním a nyní Ferdinand Zvonimir Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard Habsbursko-Lotrinský působí ve formuli 3. Letos v ní vybojoval jedno vítězství, jedno druhé a dvě třetí místa. V celkovém pořadí skončil na sedmém místě.

V polovině listopadu se pak zúčastnil i prestižního samostatného závodu formule 3, Velké ceny Macaa. Potomek císařovny Marie Terezie bojoval o vítězství. V poslední zatáčce však naboural do bariéry, a nakonec skončil na čtvrtém místě. „Plakal jsem, když jsem havaroval, protože jsem věděl, že jsem to pokazil,“ přiznal na webu Autosport.com Ferdinand Habsbursko-Lotrinský.

„Nemyslím si ale, že bych měl mluvit o prohře. Dal jsem do poslední zatáčky všechno, abych vyhrál. Byly jen dvě možnosti. Vítězství, nebo havárie. Skončilo to bouračkou. Věděl jsem, že nechci dojet druhý. Po celou dobu závodu jsem jel naplno,“ vysvětloval dvacetiletý Rakušan.

Po závodě ho pochválil šéf jeho týmu, Trevor Carlin. „Jsem na Ferdinanda pyšný, pro mě je vítěz. Kdo ještě takhle jezdil? Villeneuve? Senna? Jsem na něho opravdu hrdý,“ dodal Carlin. Už před několika lety ho chválil i Toto Wolff, sportovní šéf Mercedesu. „Ferdinand je velký talent a chytrý mladík,“ řekl tehdy webu news.at Wolff a podobně se vyjádřil i legendární závodník, Niki Lauda.

Co na synovu zálibu říkají rodiče? Moje matka to vystihla dokonale. Řekla nám, abychom dělali, co chceme. Když už se ale do něčeho pustíme, tak abychom to dělali pořádně. Když jsem neměl úspěchy, příliš se o mou kariéru nezajímala. Jakmile ale přišlo první vítězství, byla nadšená a měla plno plánů,“ rozpovídal se pro web kleinezeitung.at mladík, který věří, že jednou usedne do formule 1.

„Formule 3 je ta nejlepší škola. Je to odrazový můstek pro další profesionální kariéru v motoristickém sportu. Mým cílem je samozřejmě formule 1, ale klidně budu jezdit v jiných sériích. Ideální by ale bylo přejít z formule 3 rovnou do formule 1. Je mi jasné, že až přijde šance, musím být připravený, protože další už nemusím dostat,“ uzavřel Ferdinand Habsbursko-Lotrinský.

Reklama

Související témata: