Hlavní obsah

Drama až do konce! Rosberg skončil po kolizi s Hamiltonem mimo stupně vítězů!

Spielberg
Aktualizováno

Úřadující mistr světa Lewis Hamilton z Mercedesu triumfoval ve Velké ceně Rakouska vozů formule 1 na okruhu ve Spielbergu. V dramatickém závěru odsunul po útoku v posledním kole z vedoucí pozice stájového kolegu Nica Rosberga, který si při nedokonalém brzdném manévru poškodil přední přítlačné křídlo, výrazně zpomalil a v posledních stovkách metrů jej ještě předstihli Nizozemec Max Verstappen z Red Bullu a finský pilot Ferrari Kimi Räikkönen.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Lewis Hamilton po triumfu ve Velké ceně Rakouska.

Článek
Fotogalerie

Rosberg obdržel napomenutí za pokračování v jízdě s poškozeným vozem, nicméně i přes čtvrté místo v Rakousku udržel vedoucí postavení v seriálu MS.

Hamilton vybojoval 46. vítězství v kariéře, v sezóně vyhrál potřetí a na druhém místě celkové klasifikace snížil ztrátu na Rosberga na 11 bodů. Němec byl dodatečně za způsobení nehody potrestán vedením závodu desetisekundovou penalizací, která ale nic nezměnila na jeho čtvrtém místě před Australanem Danielem Ricciardem z Red Bullu.

Třetí muž pořadí Sebastian Vettel z Německa závod nedokončil po havárii způsobené prasklou pneumatikou a bodově se na něj dotáhl Räikkönen. Za Hamiltonem už oba piloti Ferrari zaostávají o propastných 46 bodů.

Rosberg startoval až ze sedmé pozice, kam jej odsunula ztráta pěti míst na roštu kvůli výměně převodovky po havárii v tréninku. Už po první výměně pneumatik se ale dostal do čela. Zajel pro ně mnohem dřív než vedoucí Hamilton, a když se mechanikům jeho kolegy a rivala nepovedla ideálně výměna zadního kola, Rosberg se ujal vedení.

Pneumatika nevydržela, Vettel havaroval

Závod pak narušila Vettelova havárie na rovince po průjezdu cílem 26. kola. Němec v té chvíli vedl, byl ale jedním z mála jezdců, kteří ještě neabsolvovali pit stop, a pravá zadní pneumatika zátěž nevydržela. "Neudělal jsem nic špatně, nejel jsem agresivně. Vůbec nic nenasvědčovalo, že by se to mohlo stát. Viděli jsme, že všem pneumatiky drží. Bylo to zničehonic, bez varování, prostě se to stalo," litoval Vettel, který vyšel bodově naprázdno už potřetí v sezóně.

Rosberg pak dlouho mířil k třetímu vítězství ve Spielbergu za sebou. Měl ale Hamiltona neustále za zády a při poslední výměně pneumatik dostal každý z pilotů jinou směs. A Hamiltonova volba byla podle všeho vhodnější. V závěru byl i přes velký provoz na trati rychlejší a v 71. kole se pustil v pravotočivé zatáčce do předjížděcího manévru z vnějšku. Rosberg se jej viditelně pokusil vytlačit z trati, ale poškodil si přitom přední přítlačné křídlo.

A stálo jej to i umístění na stupních vítězů. Mladíček Verstappen s více než 50 kol starými pneumatikami si v domácím závodu stáje Red Bull dojel pro druhý nejlepší výsledek v kariéře po senzačním trumfu v Barceloně. A jedna ušetřená zastávka v boxech oproti pilotům Mercedesu pomohla i Räikkönenovi.

GP Rakouska, závod MS vozů formule 1 ve Spielbergu:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:27:38,107 (prům. rychlost: 210,203 km/h)
2. Verstappen (Niz./Red Bull) -5,719
3. Räikkönen (Fin./Ferrari) -6,024
4. Rosberg (Něm./Mercedes) -26,710
5. Ricciardo (Austr./Red Bull) -30,981
6. Button (Brit./McLaren) -37,706
7. Grosjean (Fr./Haas) -44,668
8. Sainz (Šp./Toro Rosso) -47,400
9. Bottas (Fin./Williams)
10. Wehrlein (Něm./Manor)
11. Guttierez (Mex./Haas)
12. Palmer (Brit./Renault)
13. Nasr (Braz./Sauber)
14. Magnussen (Dán./Renault)
15. Ericsson (Švéd./Sauber)
16. Haryanto (Indon./Manor) všichni -1 kolo.
Pořadí MS (po 9 z 21 závodů):
1. Rosberg 153 b.
2. Hamilton 142
3. Vettel (Něm./Ferrari) 96
4. Räikkönen 96
5. Ricciardo 88
6. Verstappen 72
7. Bottas 54
8. Pérez (Mex./Force India) 39
9. Massa (Braz./Williams) 38
10. Grosjean 28.
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 295
2. Ferrari 192
3. Red Bull 168
4. Williams 92
5. Force India 59
6. Toro Rosso 36
7. McLaren 32
8. Haas 28
9. Renault 6
10. Manor 1.
Pozn.: Upraveno po desetisekundové penalizaci pro Rosberga.

Reklama