Hlavní obsah

Druhé místo, taky místo. Ferrari, Mercedes a Lotus chystají zuřivý boj

Praha

O mistrovských titulech stáje Red Bull v letošním ročníku mistrovství světa vozů formule 1 už pochybují asi jen ti nejzatvrzelejší příznivci konkurenčních stájí, zajímavý souboj se ale v závěrečných čtyřech podnicích sezóny chystá o post vicemistra. Ani mezi jezdci, ani v Poháru konstruktérů zatím nemá nikdo nic jisté a po roli druhého nejlepšího týmu roku touží tři rivalové: Ferrari, Mercedes a Lotus.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Pilot Mercedesu Lewis Hamilton rozdává podpisy fanouškům na okruhu Buddh nedaleko indického Dillí.

Článek

V obou kategoriích má nejlepší výchozí pozici stáj Ferrari. Fernando Alonso má ale na druhém místě hodnocení jezdců náskok jen třicet bodů na Kimiho Räikkönena z Lotusu, čtvrtý Lewis Hamilton z Mercedesu je pak pozadu o dalších šestnáct bodů. Ještě napjatější je situace v Poháru konstruktérů: Ferrari drží druhé místo s titěrným náskokem deseti bodů na Mercedes, čtvrtý Lotus pak ztrácí ještě o třiadvacet bodů víc.

Žádné skládání zbraní v závěru sezóny a přesun pozornosti k příštímu ročníku MS, v němž čekají formuli 1 významné technické změny, tedy nehrozí. „Je to pěkně našlapané. A asi poprvé zažívám situaci, kdy mě boj o druhé místo opravdu hodně motivuje," potvrdil nejvyšší pohotovost v předvečer víkendové Velké ceny Indie Hamilton.  „Musíme bojovat až do samého konce, přestože mě a všechny v týmu letošní sezóna zklamala," burcoval ve stejném duchu prezident Ferrari Luca di Montezemolo členy Scuderie.

Průběžné pořadí MS (po 15 z 19 závodů)
1. Vettel (Něm./Red Bull)297 b.
2. Alonso (Šp./Ferrari)207
3. Räikkönen (Fin./Lotus)177
4. Hamilton (Brit./Mercedes)161
5. Webber (Aus./Red Bull)148
Pohár konstruktérů
1. Red Bull445
2. Ferrari297
3. Mercedes287
4. Lotus264
5. McLaren83

Především pro Ferrari je letošní sezóna skutečným zklamáním, Red Bull se totiž na prodloužení své hegemonie ve formuli 1 příliš nenadřel a na rozdíl od předešlých let bude mít podle všeho triumfy pojištěné s předstihem. O to zuřivější boj se dá čekat o druhou příčku. „Uděláme první poslední pro to, abychom se vrátili do Maranella alespoň se stříbrnými trofejemi a potvrdili tak, že patříme mezi nejlepší," přikyvuje Di Montezemolo.

Jenže podobné choutky mají i další zainteresovaní hráči. „V posledních závodech se nám poměrně dařilo, já osobně ale musím přidat v kvalifikacích, abych měl větší šance na přední pozice. Nebylo by od věci vyhrát ještě nějaký závod, ale lehké to rozhodně nebude," poznamenal s lišáckým úsměvem Räikkönen.

Druhé místo se ještě počítá

Hamilton přiznal, že  tolik nesoustředí na bitvu mezi jezdci, ale spíš na Pohár konstruktérů. „Na pozici v šampionátu jezdců skutečně moc nehledím. Ale mezi týmy je to jiné. Je velký rozdíl v tom, jestli jste druhý nebo třetí. Jako vicemistr jste pořád druhý nejlepší, od třetího místa dál po vás neštěkne ani pes," uvedl mistr světa z roku 2008.

Další změny v hodnocení šampionátu může přinést již víkendová Velká cena Indie, která se potřetí jede na okruhu Buddh nedaleko hlavního města Dillí. Víkendový program tradičně odstartují páteční měřené tréninky, sobotní kvalifikace (od 10:30 SELČ) pak určí rozestavení na startovním roštu. Šestnáctý závod sezóny startuje v neděli v 10:30 SEČ (přímý přenos TV Nova, on-line reportáž na Sport.cz).

Vettel mohl být staronovým mistrem světa již před dvěma týdny v Japonsku, Alonso ale ještě dokázal jeho korunovaci odložit. Nyní v Indii se ale už německý jezdec nemusí ohlížet na výsledky soupeřů a ke čtvrtému triumfu v řadě mu stačí dojet nejhůř na pátém místě. Nejhorším umístěním úřadujícího šampióna v letošních Velkých cenách (čtrnácti, v Silverstonu nedojel) přitom bylo čtvrté místo. A hádejte, jakého vítěze měly dosavadní dva závody na okruhu Buddh...

Charakteristika okruhu Buddh
Délka okruhu: 5,125 km.
Délka závodu: 60 kol = 307,249 km.
Počet pravých zatáček: 9
Počet levých zatáček: 7
Počet odjetých Velkých cen: 2
Nejrychlejší kolo v kvalifikaci: 2011 - Sebastian Vettel (Něm./Red Bull) 1:24,178
Nejrychlejší závod: 2011 - Sebastian Vettel 1:30:35,002 (prům. rychlost 204,157 km/h),
Vítězové předchozích závodů: 2011 - Sebastian Vettel, 2012 - Sebastian Vettel.

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint