Hlavní obsah

Verstappen dohnal v počtu výher Prosta, Pérez předvedl bláznivý start

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Max Verstappen si ve Velké ceně Mexika připsal své 51. vítězství ve formuli 1, čímž v historických tabulkách dohnal čtvrtého nejúspěšnějšího pilota Alaina Prosta. Na třetího Sebastiana Vettela mu chybí už jen dvě výhry, což se při jeho letošní dominanci jeví pro Verstappena jako tuze snadná záležitost. Druhý v Mexiku skončil Lewis Hamilton, třetí Charles Leclerc.

Foto: Tomas Stargardter, ČTK/AP

Pilot Red Bullu Max Verstappen v akci během Velké ceny Mexika.

Článek

Byl to divoký start, v němž bláznivou roli sehrál Sergio Pérez. Po zhasnutí světel se totiž třetí Verstappen prohnal před druhého Sainze, brzy byl i na úrovni prvního Leclerca, ovšem zezadu letěl rovněž Pérez. V první zatáčce byl této dvojici bok po boku, jenže v zákrutě začal zatáčet až příliš brzy a trefil Leclerca, který neměl kam uhnout. Rána Péreze vymrštila do vzduchu, a i když dokázal ještě dojet do boxů, jeho domácí závod tam pro něj skončil.

A je otázkou, jakou tato událost bude mít vliv na Pérezovu budoucnost v týmu Red Bull, protože v ohrožení je jeho celkově druhá příčka v šampionátu. Na třetího Hamiltona má k dobru už jen 20 bodů.

„Byl jsem mezi dvěma redbully a neměl kam uhnout. Ale to je život,“ říkal Leclerc po závodě, kterého nazlobené mexické publikum vybučelo.

On i s lehce poškozeným autem pokračoval, byť Verstappen postupně poodjížděl a mířil za dalším prvenstvím. Leclerc tak jen rozšířil svou smutnou statistiku – byla to už jeho 22. pole position (na stejné kótě je třeba Fernando Alonso), jenže jen devětkrát z toho bylo vítězství. To je tristní bilance a ukazuje, že Ferrari chybí závodní rychlost.

Navzdory Verstappenově posunu do čela to nebyl nudný závod, protože Ferrari se rozhodlo pro odlišnou strategii než konkurenti. Vsadili na jednu zastávku v boxech, a tak se čekalo, zda tento risk přinese i nějaký výraznější zisk.

Nepřinesl.

V polovině klání byl závod kvůli nehodě Kevina Magnussena přerušen, tudíž předchozí strategie a plány vzaly za své. Restart sice dal Ferrari další naději, ovšem Verstappen první příčku s přehledem udržel, zatímco Leclerc záhy neodolal Hamiltonově síle.

„Rychlost auta byla velmi dobrá. Chci poděkovat publiku, protože tu je neuvěřitelná atmosféra, jen škod, že Checo (Pérez) skončil tak brzy,“ uvedl Verstappen.

Bouřícím divákům děkoval i Hamilton, který si v Mexiku dojel pro 197. umístění na stupních. „Jsem hrdý na tým, kam jsme za poslední týdny tvrdé práce posunuli.“

Příští závod hostí už nadcházející neděli Brazílie.

Velká cena Mexika, závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 49:23,531
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -13,875
3. Leclerc (Mon./Ferrari) -23,124
4. Sainz (Šp./Ferrari) -27,154
5. Norris (Brit./McLaren) -33,266
6. Russell (Brit./Mercedes) -41,020
Nejrychlejší kolo: Hamilton
Průběžné pořadí MS (po 19 z 22 závodů):
1. Verstappen 491
2. Pérez (Mex./Red Bull) 240
3. Hamilton 220
4. Sainz 183
5. Alonso (Šp./Aston Martin) 183
6. Norris 169
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 731
2. Mercedes 371
3. Ferrari 349
4. McLaren 256
5. Aston Martin 236
6. Alpine 101

Reklama