Hlavní obsah

Pořadatelé změnili Velkou cenu Austrálie v chaos. I tak opět vyhrál Verstappen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nadvláda Maxe Verstappena nad současnou formulí 1 platí i po další sezonní zastávce v Austrálii. Dvojnásobný šampion tu startoval z prvního místa a jak velí síla stáje Red Bull, tak rovněž první i dojel. Avšak na to, že skutečně vyhrál, musel čekat dlouhé minuty, neboť organizátoři proměnili závěr Velké ceny v nevídaný chaos, nad kterým nejen piloti nevěřícně kroutili hlavami. I tak to od Verstappena byla v Melbourne až na úvodních 12 kol one man show a Nizozemec samozřejmě vede i celý šampionát. Na druhém místě dojel v Austrálii Lewis Hamilton, třetí znovu Fernando Alonso.

Foto: Darrian Traynor, Reuters

Vítěz Velké ceny Austrálie Max Verstappen.

Článek

"Byl to trochu chaos, ale všechno jsme přežili a vyhráli. Já v Austrálii vůbec poprvé, takže to byl skvělý, byť dlouhý den," řekl po závodě Max Verstappen.

Do potíží se v Austrálii dostal jen po prvním startu. Do čela se totiž prodral George Russell a prohnal se kolem něj i původně třetí Hamilton. Nic se nezměnilo ani po následném restartu, který způsobil výjezd safety car kvůli nehodě Charlese Leclerca a až teprve ošklivý karambol Albona přinesl změny. Po něm komisaři rozhodli o přerušení závodu, jenže než tak učinili, Russell z prvního místa zajel do boxů a ztratil tak vedení.

A jen chvíli po následném restartu pak Verstappen na trati předjel i v té době vedoucího Hamiltona a mířil neohroženě za svým 37. vítězstvím v F1. Popravdě – vyjma hořícího motoru na voze George Russella, po kterém Brit musel samozřejmě závod vzdát – další průběh Velké ceny dlouho nic obzvlášť ochromujícího nepřinášel. Než se ke slovu dostali komisaři a Mezinárodní automobilová federace FIA.

Čtyři kola před koncem totiž Kevin Magnussen po nárazu do bariéry ztratil pneumatiku a pořadatelé se opět rozhodli přerušit závod. Po odklizení úlomků tu měl být dvoukolový sprint – sice poněkud zbytečný – ale mohl pořadí ještě výrazně přeházet. Jenže jestli přerušení sloužilo k tomu, aby piloti následně vyjeli na bezpečnější trať, dost se to minulo účinkem. Verstappen se po zhasnutí světel sice udržel ve vedení, Hamilton zůstal druhý, ale třetího Alonsa odstřelil Sainz.

Foto: Jaimi Joy, Reuters

Nizozemský pilot F1 Max Verstappen v akci.

Po velké havárii vozů Alpine komisaři znovu přerušili klání, aby následně po dlouhých minutách čekání rozhodli, že po dalším restartu piloti dojedou za safety carem a zůstane pořadí takové, jako bylo před oním chaotickým startem.

Tudíž celé „divadlo" bylo dosti zbytečné...

"Těžko pochopit, co se dneska dělo. Ale jinak to byl pro nás skvělý závod. Jsme potřetí v sezoně třetí, a tak je na čase posunout se na stupních výš," usmíval se Alonso.

Příští závod se jede 30. dubna v Ázerbájdžánu.

Velká cena Austrálie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Melbourne:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 2:32:38,371
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,179
3. Alonso (Šp./Aston Martin) -0,769
4. Stroll (Kan./Aston Martin) -3,082
5. Pérez (Mex./Red Bull) -3,320
6. Norris (Brit./McLaren) -3,701
7. Hülkenberg (Něm./Haas) -4,939
8. Piastri (Austr./McLaren) -5,382
9. Čou Kuan-jü (Čína/Alfa Romeo) -5,713
10. Cunoda (Jap./AlphaTauri) -6,052
Nejrychlejší kolo: Pérez.
Průběžné pořadí MS (po 3 z 23 závodů):
1. Verstappen 69
2. Pérez 54
3. Alonso 45
4. Hamilton 38
5. Sainz (Šp./Ferrari) a Stroll oba 20
7. Russell (Brit./Mercedes) 18
8. Norris 8
9. Hülkenberg a Ch. Leclerc (Mon./Ferrari) oba 6
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 123
2. Aston Martin 65
3. Mercedes 56
4. Ferrari 26
5. McLaren 12
6. Alpine 8
7. Haas 7
8. Alfa Romeo 6
9. AlphaTauri a Williams po 1

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články