Hlavní obsah

Fantastický Staněk! V Austrálii poprvé v kariéře ovládl závod F2, pomohla mu penalizace soupeře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velký úspěch pro českého závodníka! Jezdec Roman Staněk v australském Melbourne ovládl sprintový závod. Do cíle sice dojel jako druhý, Francouz Isack Hadjar však dostal po závodě penalizaci 10 vteřin, což českého pilota posunulo k prvnímu vítězství v kategorii formule 2. Do průběžného pořadí tak Staněk zapsal deset bodů, což zástupce stáje Trident umístilo na průběžnou 12. pozici celkového pořadí jezdců.

Foto: Profimedia.cz

Roman Staněk se poprvé v kariéře dostal na stupně vítězů v F2

Článek

Staněk do sprintu vyrazil z pole position, i když skončil v kvalifikaci na desátém místě, jelikož do zkráceného závodu prvních deset jezdců vyjíždí v obráceném pořadí. Staněk sice při startovní rovince o první pozici přišel, když se před něho dostal Hadjar, nicméně český pilot mohl být rád, že se nezapletl do kolize, která se na startu odehrála hned za ním. Při ní se právě Hadjar otřel o Španěla Pepeho Martího, který následně narazil do Gabriela Bortoleta. Na trať musel vyrazit safety car a závod tím pro poslední dva zmíněné skončil.

Až do sedmého kola jezdce na trati doprovázel safety car, než bylo možné závod restartovat. Ve desátém kole však došlo k další kolizi mezi Andreou Kimim Antonellim a týmovým kolegou Staňka Richardem Verschoorem, což pro oba znamenalo také předčasný konec závodu. Další výjezd safety caru byl však pro Staňka výhodný, jelikož si až do 15. kola mohl být jistý udržením své prozatímní druhé pozice.

V posledních osmi kolech si český pilot svoji druhou pozici ubránil a zaznamenal své první umístění na stupních vítězů ve formuli 2. Po závodě byl však původní vítěz Hadjar penalizován 10 vteřinami za to, že byl označen viníkem kolize po startu. Francouz se tak posunul na konečné šesté místo, a Staňkova radost z pěkného výsledku mohla být tudíž ještě větší. Druhého Haugera předčil o 0,349 sekundy.

„Měl jsem špatný start, ale pak jsem dokázal jet čistě a úspěšně se bránit. Myslím, že jsem dnes předvedl své obranné schopnosti. Snažil jsem se soustředit na výjezdy, protože tam, když ztratíte, tak se před vás přežene pilot za vámi s DRS. To se dařilo,“ řekl Staněk na tiskové konferenci.

Nejlepším výsledkem v rámci F2 bylo pro rodáka z Valašského Meziříčí dosud páté místo z loňského sprintu v Rakousku, v nižší kategorii F3 dokázal v předchozí sezoně vyhrát hlavní závod v italské Imole.

Hlavní závod formule 2 bude v australském Melbourne na programu v neděli. V nočních hodinách středoevropského času do něj Staněk vyrazí z desátého místa.

Závod šampionátu vozů formule 2 v Melbourne (Austrálie) – sprint:
1. STANĚK (ČR/Trident) 43:59,337
2. Hauger (Nor./MP Motorsport) -0,349
3. Maini (Indie/Invicta) -1,405.
Průběžné pořadí:
1. Maloney (Barb./Rodin) 47
2. Hauger 39
3. Maini 33
...
12. Staněk 10

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články