Hlavní obsah

FANTASY: Královna motosportu je po letní pauze zpět. Bude v Belgii pokračovat dominance Mercedesu?

Praha

Po letní přestávce čeká fanoušky formule 1 v pořadí již 12. závod letošní sezóny – Velká cena Belgie, která se jede na nádherném přírodním okruhu Spa-Francorchamps.

Foto: FANTASY, FORMULE

Kapitánem našeho týmu Hamilton.

Článek

Letošní sezóna F1 se jede ve znamení stříbrných šípů. Oba jezdci stáje Mercedes se každý závodní víkend perou o cenné body v boji o titul mistra světa. Lewis Hamilton ztrácí na prvního Nika Rosberga 11 bodů. Hamilton odstartoval do posledního závodu před letní přestávkou, který se jel v Maďarsku, z boxů, jelikož mu v kvalifikaci shořelo auto. Díky skvělé jízdě a výkonu svého vozu dojel na třetím místě za Fernandem Alonsem a Danielem Ricciardem, a především se umístil před svým stájovým kolegou, který startoval z první pozice. Britský pilot doufá, že v Belgii naváže na tento výkon.

Největším soupeřem Mercedesu by měl být Williams

„Letní přestávka byla skvělou příležitostí k odpočinku a přemýšlení o tom, že náš tým do letošního roku skvěle odstartoval," prohlásil Hamilton. „Ale osobně se nemohu dočkat, až se vrátím do auta a budu opět bojovat o titul. V první části sezóny jsem si prožil pár špatných víkendů, ale v posledním závodě v Budapešti jsem měl štěstí, které mi dopomohlo k tomu, abych si v prvním kole nepoškodil auto. Takže doufám, že to bylo znamení, že se ke mně přiklání štěstěna. Velmi rád řídím na Spa. V roce 2010 jsem zde vyhrál. Nevyhrál jsem zde tolikrát, kolikrát bych si přál, ale tohle vítězství pro mě bylo speciální. Chci si to zopakovat a na to se budu o tomto víkendu soustředit."

Na dlouhém okruhu Spa by měly mít podle odhadů výhodu formule poháněné motorem Mercedes. Právě z tohoto důvodu se předpokládá, že největším konkurentem stříbrných šípů v boji o stupně vítězů budou jezdci Williamsu.

„Teoreticky Spa a Monza by pro nás měly být velmi dobré závody," prohlásil Vallteri Bottas. „Možná jsou to naše největší šance během celé sezóny. Spa je nádherné místo. Je to jeden z nejlepších okruhů na světě. Jsou zde dlouhé rovinky a variabilní klimatické podmínky, tak tento závod může být zajímavý pro piloty i závodníky," dodal finský pilot, který se momentálně nachází na pátém místě v boji o titul mistra světa za Fernandem Alonsem.

Američan Maxe Chilton podle nejnovějších zpráv do závodu pravděpodobně zasáhne. To stáj Catheram vymění svého jezdce. Japonce Kamuje Kobajašiho nahradí trojnásobný vítěz závodu 24 Hours of Le Mans André Lotterer.

Zajímavosti Velké ceny Belgie

Spa-Francorchamps je jedním ze čtyř okruhů, kde se konaly závody F1 během jejího debutu v roce 1950. Jedná se o nejdelší okruh sezóny. Jedno kolo měří 7 003,95 metrů. Závod je vypsán na 44 kol. Celková délka závodu činí 308 052 km. Skoro tři čtvrtiny okruhu se jednou „na plný plyn". Nejdelší úsek měří 1 865 metrů. Jezdci jej ujedou přibližně za 25 vteřin a dosáhnou na něm rychlosti až 335 km/hod.

Spa je charakteristické především tím, že zde velmi těžko odhaduje počasí. Ve Spa má nejvíc vítězství Michael Schumacher. Celkem si zde připsal šest vítězství. Ze současných jezdců zde čtyřikrát zvítězil Kimi Räikkönen a dvakrát Sebastian Vettel. Po jednom vítězství si na své konto připsali Jenson Button, Lewis Hamilton a Felipe Massa.

Reklama

Související témata: